(Utrechtsestraatweg 8). Aan de vroegere buitenplaats herinneren het smeedijzeren toegangshek uit het derde kwart van de 18de eeuw en de landschappelijke parkaanleg met serpentinevijvers.
Ten zuiden van de kerk ligt de François Heytink-Baesjoustichting (Herenstraat 6, Jutphaas), in 1894-'95 waarschijnlijk naar ontwerp van A. Tepe gebouwd, met in het midden het zusterklooster. De twee haakse, oorspronkelijk lage, vleugels waren bestemd voor lager onderwijs.
De R.K. St.-Barbarakerk [2] (Koninginnenlaan 3, Vreeswijk) is een traditionele bakstenen kruiskerk met westtoren in sobere neogotische stijl. De kerk verrees in 1908-'10 op de plaats van een kerk uit 1806, naar ontwerp van H. Kroes. De begraafplaats en de pastorie dateren uit dezelfde tijd.
De voorm. Geref. Kerk (Dorpsstraat 16, Vreeswijk) is een zaalkerk met haakse voorbouw. Het gebouw is in 1898 in neorenaissance-stijl opgetrokken, naar ontwerp van R. Barneveld en in 1985 verbouwd tot woning met atelier.
Het voorm. raadhuis van Jutphaas (Herenstraat 9) is een neorenaissanceontwerp uit 1910 van de Utrechtse architect G.A. Ebbers. Het gebouw kan worden beschouwd als een vereenvoudigde variant van het uit 1894 daterende raadhuis van Nieuwer-Amstel. In 1939 is het aan de rechterzijde uitgebreid en in 1988 is het verbouwd tot een aantal woningen.
Scholen. De
Openbare Lagere School (Schoolstraat 10, Jutphaas) dateert uit 1888 en is een ontwerp van A. Nijland. De lokalen zijn gegroepeerd rond een middengang. De
R.K. Lagere School (Utrechtsestraatweg 2-5, Jutphaas), bestaande uit drie lokalen,
Nieuwegein, Chr. School voor Schipperskinderen (Vreeswijk)
Nieuwegein, Buitenplaats Rijnhuizen (Jutphaas)
werd in 1912 als jongensschool gebouwd in eenvoudige, neogotische vormen. De
Chr. School voor Schipperskinderen (Prins Clausplein, Vreeswijk) werd in 1915 gebouwd naar plannen van de Utrechtse architect M.E. Kuiler. De bijbehorende directeurswoning stamt uit dezelfde tijd. Dezelfde architect had in 1913 de nabijgelegen
Openbare Lagere School (Prins Hendriklaan 27, Vreeswijk) ontworpen. Het
R.K. verenigingsgebouw annex school [3] (Dorpsstraat 57-59, Vreeswijk) uit 1932 is in expressionistische stijl ontworpen door de architecten Willemse en Overhagen.
De cirkelvormige Algemene Begraafplaats (Kerkveld) herbergt nog resten van de in 1820 afgebroken middeleeuwse kerk van Jutphaas. Een restant van de toren doet dienst als baarhuisje. De bakstenen pijlers van het toegangshek zijn versierd met in gietijzer uitgevoerde symbolen van dood, vergankelijkheid en eeuwigheid. Op de begraafplaats bevinden zich verscheidene grafkelders, onder meer van de families De Waell van Vronestein en De Malapert.
Woonhuizen. De gepleisterde voorm. Herv. pastorie (Nedereindseweg 112) heeft samengestelde balklagen met gotische sleutelstukken en zou uit de 15de eeuw kunnen dateren. Langs de Herenstraat komen voornamelijk 19de-en 20ste-eeuwse brede en diepe huizen voor. De villa Herenstraat 50 werd in 1888 in eclectische vormen gebouwd, naar ontwerp van A. Nijland. Ze was oorspronkelijk de woning voor het hoofd van de Openbare Lagere School (Schoolstraat 10). Het St.-Elisabethshofje (Kerkveld 14-19) verrees in 1907 in opdracht van het R.K. kerkbestuur. Het hofje bestaat uit twee vleugels haaks op het Kerkveld en een door lage delen hiermee verbonden, hoger middengebouw. Villa Johanna (Utrechtsestraatweg 9) werd in 1929 naar ontwerp van architect J. Maas in de trant van het Nieuwe Bouwen uitgevoerd voor A.J. Bentem. Vreeswijk heeft een vrij gesloten bebouwing van diepe en dwarse huizen, voornamelijk daterend uit de 19de eeuw met een enkel 18de-eeuws exemplaar.
Rijnhuizen (Edisonbaan 14). Omgracht buitenhuis, dat in het souterrain nog resten van het middeleeuwse kasteel bevat. Het betreft, waarschijnlijk 15de-eeuws, muurwerk van een vierkante toren en aangebouwde woonvleugels. De kelders worden overspannen door troggewelven op gordelbogen.
Het huidige, min of meer vierkante huis dateert uit 1637 en is in opdracht van Reynoud Tuyll van Serooskerken in een strakke classicistische stijl gebouwd. Het is sterk geïnspireerd op het Mauritshuis in Den Haag. Het huis heeft een omlopend