Montfoort, Stadhuis en IJsselpoort
deze voor Nederland unieke combinatie dateren uit de 14de eeuw. De samengestelde balklagen met muurstijlen, sleutelstukken en korbeelstellen in het interieur van het stadhuisdeel zijn uit 1375. De onderste lagen van het muurwerk van de poort zijn gemetseld met 14de-eeuwse kloostermoppen. Op de bel-etage van het stadhuis bevond zich de vierschaar, waarvoor in 1676 een nieuwe rechtbank werd gemaakt. In 1762-'63 bouwde aannemer Aart van den Houdijk aan de veldzijde een achtervleugel aan. Op de beletage daarvan richtte men de nieuwe raadzaal in; in het souterrain het cachot. Ook werden toen de kruisvensters door schuifvensters vervangen. De IJsselpoort heeft aan de veldzijde twee zware pilasters. Het bovendeel, dat eerst als poortwachterswoning en daarna als schutterijkamer diende, kreeg in 1781 een tentdak en een timpaan versierd met twee leeuwen en het wapenschild van Montfoort. In 1824 kreeg het stadhuis een nieuw bordes en in 1840 een tentdak. De restauratie in 1963-'65 stond onder leiding van architect Y. Kok. Hierbij verwijderde men de 19de-eeuwse bepleistering en reconstrueerde het oorspronkelijke zadeldak, de trapgevels met ezelsrugafdekkingen en, naar 18de-eeuwse vormen, de schuiframen.
In de ruimte boven de poort bevindt zich een renaissanceschouw. Deze schouw werd omstreeks 1894 geplaatst, toen het gebouw diende als museum van oudheden; hij is afkomstig uit het Rijksmuseum. In de voorm. raadzaal, nu in gebruik als café-restaurant, hangt sinds 1649 het schilderstuk ‘Pompeius bij de wijsgeer Posidonius’, door Hendrick Heerschop in rembrandteske trant.
De voorm. school ‘Rehoboth’ [6] (Korte Kerkstraat 8-12) is in 1823 ontstaan na een ingrijpende verbouwing vanoudere panden door aannemer J. Doesburg. De school met onderwijzerswoning werd al in 1827 uitgebreid en voorzien van een kapelachtige aanbouw. Momenteel is ze in gebruik als verenigingsgebouw.
Woonhuizen. Het pand Hoogstraat 6 heeft een laat-middeleeuwse kern, bestaande uit een dwars huis (met achter-aanbouw) en een diep huis. Deze eenlaags panden werden omstreeks 1500 samengevoegd en kregen in de 17de eeuw een verdieping. De voorgevel is in de 19de eeuw gepleisterd en voorzien van een erker naast het trapbordes. Het linker bouwdeel heeft twee kelders met kruisgewelven, het rechter bouwdeel een half verzonken kelder met tongewelf. Het pand bevat verder laat-middel-eeuwse kapspanten, gotische sleutelstukken, renaissance-consoles en een 18de-eeuws tegeltableau. Van het in 1907 gesplitste herenhuis Hoogstraat 53-57 dateert de kern uit het eerste kwart van de 16de eeuw. Zo bevindt zich in het pand een samengestelde balklaag met muurstijlen en sleutelstuk met peerkraalprofiel. De gepleisterde gevel verbergt de ouderdom van het huis. In dezelfde straat staan verder nog twee huizen die in de periode 1575-1625 zijn gebouwd. In de, later gepleisterde, voorgevel van het huis In de pot (Hoogstraat 7) zit een renaissance-cartouche. De voorgevel van Hoogstraat 31 toont ontlastingsbogen van verdwenen kruisvensters en aanzetten van gemetselde muurpilasters op bakstenen consoles. De pilasters zijn doorsneden door de later aangebrachte tuitgevel. In de geveltop zit een venster bekroond met een bakstenen fronton. Havenstraat 15-17 is een van oorsprong 17de-eeuws eenlaags pand met T-vormige plattegrond, waarvan de voorgevel omstreeks 1906 is bepleisterd. Het grote, dwarse herenhuis St.-Joseph (Heiliglevenstraat 2) heeft een 16de-eeuwse of wellicht nog oudere kern. Het rechterdeel van het pand is onderkelderd, in de rechter zijgevel zijn drie kanonskogels ingemetseld. De huidige voorgevel is ontstaan bij een grondige verbouwing aan het eind van de 19de eeuw. In 1905 werd het huis gekocht door de R.K. jongensvereniging St.-Joseph. Tot op heden is
het pand in gebruik gebleven als verenigingsgebouw. In de Hofstraat staan enkele grote, in de 19de eeuw gebouwde of verbouwde, herenhuizen. Het pand Kloosterhof (Hofstraat 8) werd in 1808 als R.K. pastorie gebouwd, Hofstraat 9 kwam in 1895-'96 tot stand als Herv. pastorie.
Montfoort bezit verder nog enkele interessante herenhuizen en villa's uit de tweede helft van de 19de eeuw, gebouwd door handelaren en fabrikanten. De Montfoortse houtkoper J. Simonsz jr. liet
Montfoort, Herenhuis St.-Joseph