De Meern
(gemeente Vleuten-De Meern)
Oorspronkelijk een nederzetting langs een gegraven recht gedeelte van de Leidse of Oude Rijn. In recente tijd heeft het dorp zich vooral in zuidelijke richting sterk uitgebreid, waarbij ook het centrum, dat eerst bij de Meernbrug lag, is verplaatst. Ten noorden van De Meern, in het terrein ‘de Hoge Woerd’, zijn bij opgravingen resten gevonden van een Romeins castellum en een militaire nederzetting uit de 1ste tot 3de eeuw met een badhuis.
De voorm.
R.K. kerk O.L.-Vrouwe ten Hemelopneming (Rijksstraatweg 20) werd in 1859 gebouwd naar ontwerp van H.J. van den Brink. De in oorsprong neogotische kerk, met een ziende dakconstructie, is in
De Meern, Huis te Voorn, torens van het kasteel
1941 verbouwd tot fabriek. De pastorie (Rijksstraatweg 19) dateert uit circa 1800.
De Herv. kerk (Zandweg 126), een kruiskerk uit 1912-'13, is gebouwd naar ontwerp van J. Dillewijn uit Hilversum. Het gebouw staat op de plaats van een laat-middeleeuwse kapel.
De R.K. kerk O.L.-Vrouwe ten Hemelopneming (Pastoor Boelenslaan 9-11), een basilicale kruiskerk met vijfzijdig gesloten koor heeft een gedeeltelijk ingebouwde, gedrongen westtoren. Het gebouw is opgetrokken in 1939-'40, in de traditionele vormen van de Delftse School, naar ontwerp van H.C. van de Leur. Uit 1947 dateren het beeld boven de ingang, een werk van Leo Jungblut en de kruiswegstaties en wandschildering in de absis, gemaakt door Adriaan van der Weijden.
Het voorm. raadhuis van de gemeente Oudenrijn (Rijksstraatweg 74) dateert uit 1896-'97 en is, evenals dat van Soest, een ontwerp van de Utrechtse architect P.J. Houtzagers.
Huis te Voorn (Park Voorn 1). Van deze in 1850 grotendeels gesloopte ridderhofstad resteren op een omgracht terrein een muurgedeelte en twee achtkante torens met schietspleten en duivegaten. De torens, daterend uit circa 1630, flankeerden de toegangspoort naar het voorplein van het middeleeuwse huis, dat in