voorm. buitenplaats Vegtenstijn en daterend uit het midden van de 18de eeuw.
Herteveld (Straatweg 17). Oorspronkelijk een midden-17de-eeuwse buitenhuis in de trant van Huis ten Bosch en Vredenhoef, dat wil zeggen met verhoogde middenpartij en lage zijvleugels. In de 19de eeuw kreeg het huis het huidige, wit gepleisterde aanzien. Bij een verbouwing in 1804 werden onder meer de ramen aan de voorzijde vergroot. Omstreeks 1880 kregen de zijvleugels een verdieping. Het timpaan op de middenpartij verving men door een rechte kroonlijst. De hal van het huis is gedecoreerd in Lodewijk XIV-stijl. De oranjerie en de tuinmanswoning dateren uit de 18de eeuw. Het laatstgenoemde gebouw heeft een halfrond uitgebouwde, 19de-eeuwse veranda. De pijlers van het 17de-eeuwse toegangshek dragen loden siervazen.
Leeuwenburg (Zandpad 24). Het buitenhuis is gedeeltelijk nog 17de-eeuws en omstreeks 1800 gemoderniseerd, waarbij het voorste deel wit werd gepleisterd en de vensters tot de grond werden doorgetrokken. De wit gepleisterde, achtkantige theekoepel met schulprand en rieten dak dateert eveneens uit ongeveer 1800. Tot 1857 heette deze buitenplaats ‘Spruytenburg’.
Hazenburg (Binnenweg 60). Het waarschijnlijk laat-17de-eeuwse, blokvormige huis met lage verdieping heeft door de bepleistering en de detaillering van ingang en vensters een 19de-eeuws aanzien gekregen. In de vernieuwde tuinmuren aan de straatkant is een 18de-eeuwse bakstenen tuinkoepel opgenomen. Het achtkantige bouwwerk heeft rondbogen in de korte zijden en een 19de-eeuws, ingebogen tentdak.
Doornburgh (Diependaalsedijk 15-17) is een rechthoekig gebouw met een geprofileerde kroonlijst. De vier zijden van het omlopende schilddak worden verlevendigd door dakkapellen met voluutvormige vleugelstukken en een boogvormige bekroning. In deze vorm dateert het huis uit 1721. De met rococo-snijwerk versierde voordeur is gevat in een natuurstenen omlijsting in Lodewijk XIV-stijl, die evenals enkele delen van het interieur afkomstig is uit een 18de-eeuws patriciërshuis in Groningen; een 18de-eeuwse schouw komt
Maarssen, Buitenplaats Goudestein
uit het huis Janskerkhof 12 in Utrecht. Het landschapspark bij het huis werd in de eerste helft van de 19de eeuw door J.D. Zocher jr. aangelegd. In het park ligt een ijskelder met bakstenen koepelgewelf en een omlopend portaal. Aan de Diependaalsedijk staan een koetshuis en een 18de-eeuws smeedijzeren hek. Bij de Vecht bevindt zich een smeedijzeren hek in Lodewijk XIV-stijl. Het heeft vierkante stutten waarin vazen zijn opgenomen en waarop torenachtige burchten met doorntakken de naam van de buitenplaats uitbeelden; in de middelste bekroning is een stralende zon weergegeven. Op het zuidwestelijk deel van het terrein ligt de in 1964 gebouwde
priorij Emmaus van de kanunnikessen van het H. Graf, naar ontwerp van J. de Jong en Dom. H. van der Laan. Het is een voorbeeld van architectuur van de Bossche School.
Goudestein (Diependaalsedijk 19). Het buitenhuis is in 1754 gebouwd ter vervanging van een uit 1618 daterend huis met dezelfde naam. Dat huis, gebouwd door Joan Huydecoper, was het eerste buitenhuis bij Maarssen. Het 18de-eeuwse, kubusvormige gebouw heeft geblokte hoekpilasters, een attiek met daarin door rondboogjes verdeelde ramen, een geprofileerde kroonlijst en een door schoorstenen bekroond omlopend schilddak, waarlangs aan vooren achterzijde een balustrade loopt. De voorgevel is naar de Vecht gekeerd en heeft een gebogen bordes, een in natuursteen omlijste ingangspartij met ionische pilasters en een rococo-bekroning van het bovenvenster. Het aangebrachte alliantiewapen is dat van het echtpaar Huydecoper-Ram. In het interieur bevinden zich rococo-stucwerk, -betimmeringen en -schouwen. Links van het hoofdgebouw staan een, vermoedelijk deels nog 17de-eeuws, langgerekt bouwhuis en een smeedijzeren rococo-hek tussen houten stijlen. Verder is er op het terrein nog een uit het derde kwart van de 18de eeuw daterend smeedijzeren hek.
Mariënhof (Diependaalsedijk 52). Klein, rechthoekig 18de-eeuws landhuis met omlopend schilddak en een gave Lodewijk XVI-omlijsting van ingang en bovenvenster. Verder is er een laag smeedijzeren hek.
Vechtoever (Diependaalsedijk 33). Blokvormig 18de-eeuws landhuis met aan de Vechtzijde een tot het dak reikende uitbouw en tegen de beide zijgevels uitgebouwde tuinkamers. De omlijste ingang van de voorgevel heeft een rococo-snijraam. Het huis is in de 19de eeuw verbouwd. Het parkbos is aangelegd in landschapsstijl. Ten zuiden van het huis, bij de Endelhovenlaan, ligt een 18de-eeuws koetshuis met dienstwoning. De oranjerie met kassen dateert waarschijnlijk ook uit de 18de eeuw. Bij de Vecht staat een zeskantige, deels houten theekoepel in Lodewijk XV-stijl, met uitspringende corinthische zuilen. Boven de rondboogvensters zitten gesneden kopjes, die de vier jaargetijden, de zon en de maan voorstellen. Inwendig heeft het een koofplafond met stucversiering. Bij de Diependaalsedijk staat een hek waarvan de hardstenen rococo-pijlers oorspronkelijk marmeren beelden droegen. Aan de Vecht is er een 19de-eeuws smeedijzeren hek.
Vecht en Dijk (Straatweg 68). Aan het 18de-eeuwse huis van twee bouwlagen