Lopikerkapel, Herv. kerk, interieurschip
kroon. Het houten schotwerk tegen de scheidingsmuur draagt een schildering van de Tien geboden en de Twaalf artikelen van het geloof (1771), met in het midden een 19de-eeuws uurwerk. Om de kerk ligt een klein kerkhof met een ijzeren toegangshek uit 1880.
De dorpsschool (Lopikerweg Oost 181), in neorenaissance-vormen, dateert uit 1887.
Huis te Vliet (Lopikerweg Oost 164). Het huidige gebouw heeft het uiterlijk van een 19de-eeuws landhuis. Het souterrain bestaat voor een belangrijk deel uit zwaar muurwerk van de 14de-eeuwse woontoren. Die toren bezat een kelder met tongewelf en daarboven waarschijnlijk nog drie woonlagen. Op de bel-etage is nog 14de-eeuws muurwerk aanwezig, maar de oorspronkelijke muurdikte is gereduceerd. In de noordwesthoek bevindt zich een 16de-eeuwse stenen spiltrap, behorende bij een toren naast de oorspronkelijke noordingang. Aan het einde van de 17de eeuw werd de ingang naar de huidige zuidgevel verplaatst en een nieuw voorplein aangelegd. Bij de toegang daarvan stond een hek waarvan een van de beide Lodewijk XIV-hekpalen (omstreeks 1740) bewaard bleef. In 1856 kreeg het huis een nieuwe voorgevel met boogvormige ingang. Het huis verloor in 1937 veel van zijn karakter toen een verdieping werd afgebroken.
Boerderijen. Langs de Lopikerweg staan verscheidene waardevolle boerderijen, waaronder Lopikerweg Oost 167, een krukhuisboerderij met in de zijgevel van de kruk ontlastingsbogen daterend van omstreeks 1660.
Lopikerkapel, Huis te Vliet, plattegrond begane grond en eerste verdieping