Loenen, Buitenplaats Nieuwerhoek (1982)
puntgevel, uit dezelfde tijd, zou vroeger het spinhuis geweest zijn. Het grote, vroeg-19de-eeuwse pand
Dorpsstraat 44-46 was een brouwerij. Het
Bierenshofje (Molendijk 16-26) is een rij lage, eenvoudige huizen met tandlijst, schilddak en dakkapellen, gelegen aan een smal straatje. Ze zijn gebouwd in 1836 en genoemd naar de stichter. Uit 1862 dateert een, in het midden onderbroken, lange rij arbeidershuisjes aan het
Oud-Over (nrs. 120-148). Ze worden de ‘(Glas)Hut’ genoemd, omdat ze bestemd waren voor arbeiders van de glasfabriek die hier in de 19de eeuw heeft gestaan.
Mijndensedijk 2 is een voormalige veldwachterswoning en brandspuitberging in de vorm van een landhuis, omstreeks 1910 gebouwd naar een ontwerp van F. van Laren uit Hilversum.
De buitenplaats Nieuwerhoek (Rijksstraatweg 78) is in de 17de eeuw gesticht door de Amsterdamse familie Van Hoek. Het huis, een rechthoekig gebouw met omlopend schilddak en hoekschoorstenen, dateert uit die tijd, maar omstreeks 1827 liet W.P. Pook van Baggen dit moderniseren. De ingang kwam toen aan de straatzijde te liggen. De Vechtzijde kreeg een door vier houten zuilen gedragen balkon. Men pleisterde het huis wit en bracht de huidige vensterindeling en zolderramen aan. De schoorstenen kregen hun gezwenkte kappen. De halfronde serre tegen de zuidzijde werd in het begin van de 20ste eeuw gebouwd. In de gang van het huis bevindt zich nog stucversiering in Lodewijk XIV-stijl. Bij de Rijksstraatweg liggen een tuinmanshuis en een koetshuis, beide uit ongeveer 1800. Zowel bij de Vecht als bij de weg staan een vroeg-19de-eeuws ijzeren hek, geplaatst op een bakstenen boogbrug.
De buitenplaats Beek en Hoff (Dorpsstraat 81) werd omstreeks 1700 gesticht. Het huis was oorspronkelijk slechts drie vensters breed, maar werd aan de linkerzijde in aangepaste stijl aanzienlijk uitgebreid nadat de zusters franciscanessen het in 1938 hadden verworven. Achter in de tuin staat een zeskante houten theekoepel uit het eind van de 18de eeuw. In de overtuin bevindt zich een 18de-eeuws houten tuinhuis met een uivormig koepeldak, gedekt met halfronde leien. Verder is er een houten terras met zitbanken en snijwerk in Lodewijk XIV-stijl.
Wallesteyn (Vreelandseweg 23). Van deze omstreeks 1700 gestichte, maar nu verdwenen, buitenplaats resteren de bakstenen pijlers van het toegangshek, getooid met cartouches en bekronend beeldhouwwerk in natuursteen.
Bijdorp (Oud-Over 8). Een omstreeks 1700 opgetrokken en nog vrij gaaf vierkant, blokvormig gebouw, drie vensters breed, met geblokte bakstenen pilasters op de hoeken en een omlijsting
Loenen, Buitenplaats Kalorama
van de middenpartij met snijwerk in Lodewijk XIV-stijl. Aan de zuidzijde ligt een 20ste-eeuws terras met balustrade.
Kalorama (Oud-Over 59). De kern van het huis is een wit gepleisterd, rechthoekig middengedeelte uit het begin van de 18de eeuw. Aan de uiteinden van de zakgoot tussen de twee, haaks op de Vecht geplaatste, zadeldaken staan een mannen- en een vrouwenbuste opgesteld. In 1920 is het pand aan beide zijden uitgebreid door de architecten H.A.J. en J. Baanders. Er is een langgerekte overtuin met toegangshek.
Vegtlust (Oud-Over 3). Het vierkante, blokvormig gebouw met wit gepleisterd onderhuis dateert vermoedelijk uit het midden van de 18de eeuw, maar is in de loop der tijd gewijzigd. Het toegangshek heeft geblokte hardstenen pijlers met siervazen. Op de brede maar ondiepe strook langs de Vecht staan verder nog een klein koetshuis (18de eeuw), een groter, tot woning omgebouwd, koetshuis (1873) en een houten theekoepel met botenhuis, bekroond door een siervaas (tweede helft van de 18de eeuw). Het terrein werd in het midden van de 19de eeuw uitgebreid met dat van drie andere buitenhuizen. Aan de overzijde van de weg heeft men toen een parkbos aangelegd.
Oud-Over (Oud-Over 33). Het blokvormige huis heeft een omlopend schilddak met langgerekte schoorstenen. Aan voor- en achterzijde wordt de deur met bovenlicht bekroond door een driehoekig fronton. Het huis dateert vermoedelijk uit het midden van de 18de eeuw. Zo oud is ook de houten theekoepel, die bij het water staat en vooral vanaf de overkant goed zichtbaar is. Het is een ongelijkzijdige achtkant met geblokte hoekpilasters en tentdak. Boven de deuren