houten schotten (zie Herv. kerk te Montfoort) verbond men koor en schip weer met elkaar en kwam de spitsboogvormige triomfboog vrij. De kerk bevat veel 17de-eeuws meubilair, zoals twee rijk gesneden eiken banken, uit 1634 en 1639, de kansel met koperen lessenaar en, aan weerszijden van het ruggenschot, een restant van het vroegere koorhek. De orgelgalerij wordt gedragen door gemarmerde houten zuilen. Daarop rust een orgelkast in empire-snijwerk uit 1828; het werk van dorpstimmerman C. Cromwijk. Het orgel zelf werd vervaardigd door A. Meere jr., maar het huidige instrument dateert uit 1971. Onder de galerij staat een vermoedelijk 12de-eeuwse tufstenen sarcofaag. In de kerk ligt een groot aantal grafzerken, waarvan er vele bij het herstel van de vloer in 1650 van dat jaartal zijn voorzien. Zuidelijk van de kerk bevindt zich, ter scheiding van het oude kerkhof en de pastorie (Dorpstraat 51), een slingermuur. Deze experimentele fruitmuur, plaatselijk bekend als de abrikozenmuur, werd mogelijk tussen 1766 en 1778 gebouwd.
Linschoten, Slingermuur bij Herv. pastorie (1975)
Linschoten, Dorpsplein met Herv. kerk
De school ‘De Wingerd’ (Kerkplein 7) werd in 1861 gebouwd op de plaats van een ouder schoolgebouw, als een lokaal met onderwijzerswoning naar ontwerp van G.D. Wijndels de Jongh, bouwkundig opzichter te Utrecht. In 1881 werd het pand onder leiding van architect J. Paul verbouwd tot een school van twee lokalen.
Theekoepel (Raadhuisstraat 17). Bakstenen gebouwtje uit 1780, met twee afgeschuinde hoeken en een met leien gedekt, uivormig dak. Het bijbehorende huis moest in 1917 het veld ruimen voor het nieuwe raadhuis in expressionistische vormen, naar ontwerp van J. Dullaart.
Het tolhuisje (Nieuwe Zandweg 14), met afgewolfd rieten zadeldak, werd in 1838 gebouwd door de Linschoter timmerlieden Hendrik Cromwijk & Zn. De kap dateert uit 1925.
Woonhuizen. De oudste huizen van het dorp hebben nog een kern uit de 16de eeuw. Het Wapen van Linschoten en Snelrewaard (Dorpsstraat 32-34) is vanaf 1585 tot 1919 het rechthuis van Linschoten geweest. De oude, onderkelderde, gerechtskamer bevindt zich aan de achterzijde bij het riviertje de Linschoten. In het interieur zijn 17de-eeuwse tegeltableaus bewaard gebleven. Het voorste deel van het huis werd in de 18de eeuw gebouwd en de zijvleugel onder een lessenaarsdak omstreeks 1800. In 1937 liet G. Ribbius Peletier het pand restaureren naar een ontwerp van architect H. van der Kloot Meyburg uit Den Haag. De kern van Dorpstraat 28-30 is waarschijnlijk eveneens omstreeks 1585 gebouwd, maar het huis is in later eeuwen verscheidene keren verbouwd. De gevels van het tweelaags pand zijn grotendeels in gele IJsselsteen opgetrokken. Het linkerdeel (nr. 30) heeft een opkamer. Aan de Dorpstraat staan nog meer interessante huizen. De eenvoudige maar harmonieuze, voornamelijk 19de-eeuwse, panden met lijstgevels zijn voorzien van schuiframen en omlijste deuren met bovenlichten. Het eenvoudige dwars huis Dorpstraat 12 stamt volgens een datering in de (gewijzigde) tuitgevel uit 1771. Dorpstraat 4-6 is een breed dwars huis uit 1821, dat een tijdlang als hoefsmederij heeft gediend. Dorpstraat 8 werd tegelijk met het hiervoor genoemde huis gebouwd. Opdrachtgever van dit herenhuis was Coenraad Willem van Dam. Dorpstraat 10 bestaat uit een tweelaags herenhuis (na 1821) en een eenlaags dwars pand (1876). Buiten de kom staan de opzichterswoning annex jachthuis Haardijk 15-16 uit 1904 en de dubbele arbeiderswoning Nooit Gedacht (Haardijk 20-21) uit 1908, beide naar plannen van A.N. Groenendijk, huismeester van huis Linschoten. Het kleine, in neorenaissance-stijl gebouwde woonhuis Schapenlaan 1, met schuur in
dezelfde stijl, dateert uit 1910 en is een ontwerp van G. Ribbius Peletier. Zijn vader, de eigenaar van het landgoed