Driebergen, Villa Bloemenheuvel
gepleisterd en spaarzaam versierd in neoclassicistische of eclectische stijl. Voorbeelden zijn:
Rehorst (nr. 20),
Bloemenheuvel (nrs. 23-25),
Huize Catharina (nr. 62),
De Horst (bij de Horstlaan), die in het begin van deze eeuw in classicistische trant is verbouwd,
Veldzicht (nr. 244) en
De Lindenhorst (nr. 258). Bij villa
Sonnehaert (Burgemeesterpark 11) uit 1921 is de invloed van de Amsterdamse School zichtbaar.
De
tuinkoepel in het in landschapsstijl aangelegde park Beerschoten-Willinkshof (bij de Driebergseweg) is een neoclassicistisch zandstenen bouwwerk uit 1889 naar ontwerp van C.B. Posthumus Meyjes sr. Het heeft een open ronde
Driebergen, Park Beerschoten-Willinkshof, tuinkoepel
Driebergen, Monument Dr. H.J.A. Schaepman
arcade met ionische halfzuilen, een met gebeeldhouwde slingers en rozetten versierd fries en een leien koepeldak met daarop een beeld van Flora. De tuinkoepel eert de nagedachtenis van de laatste eigenaar van het Huis Beerschoten. Dat huis stond op die plek en was kort daarvoor afgebroken.
Het neogotische monument aan de Hoofdstraat (nabij nr. 85) is in 1908 opgericht ter ere van de rooms-katholieke voorman Dr. H.J.A. Schaepman (1844-1903). Het ontwerp is van P.J.H. Cuypers en stond voor het in 1856-'57 naar plannen van H.J. van den Brink gebouwde Groot Seminarie voor het bisdom Utrecht dat in 1984-'85 werd gesloopt. In de nis aan de voorzijde wordt Schaepman ten voeten uit geportretteerd, terwijl de reliëfs met toelichtende tekst in de nissen van de andere vijf zijden hem tonen in zijn kwaliteiten van staatsman, priester, hoogleraar, dichter en man van het volk. Een beeld van St. Joris met de draak bekroont het geheel.
De elektriciteitscentrale (Buntlaan 38) werd in 1898 gebouwd als particuliere centrale door de pionier op dit gebied, R.W.H. Hofstede Crull uit Borne. Het gebouw is een unieke herinnering aan de particuliere oorsprong van de elektriciteitsvoorziening.
De perronkap van het eilandstation (Stationsweg 4) dateert uit 1900 en heeft een zelfstandig luifeldak op kolommen, ook wel paraplukap genoemd. Hij heeft spanten in de vorm van een ‘T’. Het stationsgebouw zelf is in 1962 gebouwd naar ontwerp van K. van der Gaast en M.W. Markenhof.
Boerderijen. Waardevolle boerderijen zijn Sterkenburgerlaan 1 uit 1667, Gooijerdijk 8 uit 1731 en Gooijerdijk 10 uit dezelfde tijd. Ze zijn gebouwd op een rechthoekige plattegrond en hebben een met riet gedekt en aan de voorzijde afgewolfd dak. De boerderijen Gooijerdijk 14 en Sterkenburgerlaan 3, beide 18de-eeuws