Cabauw
(gemeente Lopik)
Oorspronkelijk een laagveendorp met lintbebouwing in een cope-ontginning, waarvan de Lopikerwetering de ontginningsbasis vormde. Bij de kerk ontwikkelde zich een kleine bebouwingskern. Aan de Lekdijk bevindt zich een deel van de nederzetting Willige-Langerak, waarvan de kern in Zuid-Holland ligt.
De R.K. kerk (Cabauwskade 53-54) is een bakstenen kruiskerk uit 1928 met hoog zadeldak en westtoren. Het ontwerp is van H. Kroes. Het gebouw is uitgevoerd met een betonconstructie, maar kreeg toch een traditionele bakstenen omhulling. Het inrijhek en de bidkapel van de begraafplaats dateren uit 1938.
Boerderijen. Langs de Lopikerweg-West, de Cabauwsekade en de Lekdijk staan nog enkele oude boerderijen. Opvallend door de ligging op een grotendeels door water omgeven terrein, is de 18de-eeuwse boerderij
Cabauwsekade 22, met in de gevel een wapensteen uit 1636. Eveneens 18de-eeuws zijn de boerderijen
Cabauwsekade 85 en
92. Bijzonder is verder
Het Leeuwenhuis (Cabauwsekade 89), een dwarshuisboerderij met verdieping uit de eerste helft van de 19de eeuw. Het deels onderkelderde pand heeft mezzaninovensters op de verdieping.
Cabauwsekade
Cabauw, R.K. kerk
Cabauw, Dwarshuisboerderij Het Leeuwenhuis
88 dateert uit 1880 en heeft een serliana en ingang met gesneden omlijsting.
Poldermolen. In het open polderlandschap staat ‘De Middelste- of Tweede Molen’ (Lopikerweg-West 106). Deze houten wipwatermolen uit 1733 is de enige overgebleven molen van de oorspronkelijk circa veertig poldermolens in de Lopikerwaard. De molen heeft een met riet gedekte onderbouw en een open scheprad. Al in 1454 stond op deze plek een molen.