Baambrugge
(gemeente Abcoude)
Van oorsprong agrarisch rivierdorp, ontstaan als lintbebouwing langs het riviertje de Angstel. Vanaf de 17de eeuw verdichtte de bebouwing zich enigszins, vanwege het onstaan van buitenplaatsen langs de Angstel. Het oudste gedeelte van de dorpskern ligt op de linkeroever, bij de Brugstraat en de parallel met het water lopende Dorpsstraat. Hier vindt men een overwegend 18de- en 19de- eeuwse, vrij gesloten bebouwing. Een deel van de bebouwing op de rechteroever volgt een door de Rijksstraatweg afgesneden bocht in de Angstel.
Herv. kerk (Dorpsstraat 2). Al omstreeks 1400 stond in Baambrugge een kapel. Deze werd in 1505 vergroot. Hiervan rest nog de vrij slanke gepleisterde toren, die tegen de achterwand van de huidige kerk staat en waarvan de ingesnoerde spits in 1726 werd vernieuwd. In de plaats van de kapel kwam in 1844 een zaalkerk in Waterstaatstijl, met mansardedak en een grote schermgevel met vier dorische pilasters, afgesloten door een fronton. De weduwe C.A.G. Martini Buys legde de eerste steen. De kerk bevat een preekstoel met gegroefde ionische hoekpilasters en een fries met rankwerk (1642), enkele banken met renaissanceboogpanelen en een witgeverfd orgel van H. Knipscheer uit 1863.
De Geref. kerk Postwijde (Rijksstraatweg 27) is een eenvoudige zaalkerk met uitgebouwd portaal uit 1865. In 1892 werd aan de voorzijde een pastorie toegevoegd, waardoor het geheel het aanzien van een dwarshuisboerderij kreeg.
Het voorm.
raadhuis (Rijksstraatweg 77) is een bescheiden gebouw met veldwachterswoning
Baambrugge, Herv. kerk
Baambrugge, Buitenplaats Vrederust
op de begane grond. Het verrees in 1886 in een eenvoudige neorenaissance-stijl, waarschijnlijk naar ontwerp van de aannemer Van Hilten.
Buitenplaatsen. De buitenplaats Vrederust (Binnenweg 10-12) heeft als kern een ondiep gepleisterd herenhuis uit omstreeks 1700, voorzien van onderhuis en verdieping en is vanouds verbonden met een boerderij. In de overtuin staat een kleine houten theekoepel met overstekend rieten tentdak uit ongeveer 1850. Geinwijck (Rijksstraatweg 91) heeft een tweebeukig voorhuis uit omstreeks 1700 met twee achter elkaar liggende zadeldaken; het voorste deel is onderkelderd. Achterhuis, tuinmanshuis en koetshuis dateren uit het midden van de 19de eeuw. Postwijck (Rijksstraatweg 39) is een blokvormig, wit gepleisterd herenhuis van twee bouwlagen met omgaand schilddak, gebouwd in het begin van de 18de eeuw, maar veranderd in de 19de eeuw. Het heeft een ijzeren toegangshek. Rond het huis zijn de resten van een landschappelijke aanleg zichtbaar. Het deels onderkelderde 18de-eeuwse buitenhuis Kroonestyn (Rijksstraatweg 125), met bloklisenen aan de achterzijde, is in de 19de eeuw verkleind toen het werd veranderd in een boerderij. Middelvaart (Rijksstraatweg 101-103) is een waarschijnlijk 17de-eeuws buitenhuis dat in 1880 ingrijpend werd verbouwd. De buitenplaats Donkervliet (Rijksstraatweg 50) heeft een villa in neorenaissance-stijl, in 1890 gebouwd op de plaats van een ouder buitenhuis.
Boerderijen. In het dorp staat 't Regthuys (Amsterdamsestraatweg 1-3), een krukhuisboerderij met tweebeukig voorhuis. Langs de Rijksstraatweg staan verscheidene waardevolle boerderijen.