Amstelhoek
(gemeente De Ronde Venen)
Rivierdorpje - vroeger ook aangeduid als ‘Mennonietenbuurt’ -, in de loop van de 18de eeuw ontstaan door verdichting van de bebouwing op de rechteroever van de Amstel, bij een in 1636 over die rivier gebouwde brug. Op de linkeroever ontstond het dorp Uithoorn (Noord-Holland).
De Geref. kerk (Piet Heinstraat 3), een kruiskerk met hoogopgaande zadeldaken en een toren met slanke paraboolvormige spits, is gebouwd in de jaren twintig. De kerk vertoont een opmerkelijke overeenkomst met de Geref. Opstandingskerk te Woerden.
Voormalige zuivelfabriek Blantema (Amstelkade 60). Deze boter- en kaasfabriek uit 1918 is nu in gebruik als etikettenfabriek.
De IJzeren Draaibrug van de voorm. Haarlemmermeerspoorlijn (van Uithoorn naar Nieuwersluis) stamt uit 1912.
Transformatorhuisje (De Bruinlaan 4) voor de PUEM. Het gebouwtje, met zadeldak tussen puntgevels, is in 1928 gebouwd naar ontwerp van G. Krop.
Forten. In de omgeving van Amstelhoek werden tussen 1885-'95 twee verdedigingswerken gebouwd voor de verruimde Stelling van Amsterdam, namelijk het Fort bij Amstelhoek (Ringdijk van de 2de bedijking) en het Fort Waver-Amstel (Waverdijk). Beide forten waren voorzien van geschutsplateau's en kregen in 1911 een bomvrije kazerne. In de omgeving van de beide forten lagen inmiddels veelal verdwenen inundatiesluizen en schotbalkkeringen om waterlopen in mobilisatietijd af te dammen en tevens de inundaties te beheersen. De keringen in de Drecht (aan de Kromme Mijdrecht) en de Oude Waver (aan de Nessersluis) zijn bewaard gebleven. Beide hebben nog de takel voor het plaatsen van de schotbalken.