Het verboden rijk
(1976)–J. Slauerhoff– Auteursrechtelijk beschermdbron
J. Slauerhoff, Het verboden rijk. Nijgh & Van Ditmar, Den Haag/Rotterdam 1976 (7de druk)
codering
DBNL-TEI 1
Wijze van coderen: standaard
logboek
-
verantwoording
gebruikt exemplaar
eigen exemplaar dbnl
algemene opmerkingen
Dit bestand biedt, behoudens een aantal hierna te noemen ingrepen, een diplomatische weergave van de zevende druk van Het verboden rijk van J. Slauerhoff uit 1976. De eerste druk dateert uit 1932.
redactionele ingrepen
Achterplat: in het origineel is een gedeelte van de tekst onleesbaar. In deze digitale editie is ‘[...]’ geplaatst.
Bij de omzetting van de gebruikte bron naar deze publicatie in de dbnl is een aantal delen van de tekst niet overgenomen. Hieronder volgen de tekstgedeelten die wel in het origineel voorkomen maar hier uit de lopende tekst zijn weggelaten. Ook de blanco pagina's (binnenkant voorplat, binnenkant achterplat) zijn niet opgenomen in de lopende tekst.
[ voorplat]
SLAUERHOFF
het verboden rijk
[pagina 1]
het verboden rijk
[pagina 2]
nijgh & van ditmar's
paperbacks
81
nijgh & van ditmar
's-gravenhage | rotterdam
[pagina 3]
j slauerhoff
het verboden rijk
zevende druk
[pagina 4]
520817 ISBN 90 236 5253 3
© 1932 by B.V. Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, The Hague, The Netherlands.
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, microfilm of op welke andere wijze ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
No part of this book shall be reproduced in any form by print, photoprint, microfilm or any other means without the publisher's consent.
Omslagverzorging: Niek Wensing
Foto omslag: Jaap Timmer
[ achterplat]
SLAUERHOFF
In ‘Het verboden rijk’ treedt de historische figuur van Camoës op: de avonturier-dichter die altijd een grote aantrekkingskracht op Slauerhoff heeft uitgeoefend. Het verhaal begint met een objectieve historische proloog, om vervolgens in verbijsterende afwisseling achter elkaar een stuk Portugees dagboek van Camoës te brengen, dat opeens eindigt met een paar bladzijden ‘objectief’ verhaal.
Camoës bleek ‘al dwalende’, zwervende van land naar land en van zee naar zee, maar op geen enkele zee had hij rust en in geen enkel land vond hij een tehuis. Er is misschien maar één land waar hij langer zou zijn gebleven dan overal elders. Dit land is China.
De lyrische passages die we in het boek kunnen vinden zijn de beschrijvingen van het Chinese [...] de eilanden vóór de Chinese kust, [...]
Nijgh & van Ditmar
ISBN 90 236 5253 3