alle roof en diefstal van alles, dat waarde heeft of gebruikt kan worden, en tenslotte voor de morele achteruitgang, die de volkeren in oorlogstijd ondergaan.
Nog nooit heeft Duitsland zelf de oorlog thuis gevoeld. De veldslagen en de vernielingen werden bij de buurstaten uitgevoerd. Nu eerst wordt het eigen land getroffen. Misschien moet dat zo. Oorlog kan men zien als een vreselijke, goddelijke, straf voor het tekort aan rechtvaardige gestrengheid en naastenliefde; het voortbestaan van het z.g. ‘Derde rijk’ zou ieder geloof de bodem op den duur inslaan.
Vroeger concentreerde zich de grootheid, nu de schuld, op Adolph Hitler. Men hoort slechts zelden van hem. Ook hij zal weten, dat hij vroeger of later zal verliezen.
In Duitsland zijn dikwijls betogingen geweest na de bombardementen in Hamburg, Berlijn en Keulen, maar zij worden door het partijleger, de S.S., met mitrailleurs bestreden. Zo vallen duizenden vrouwen en kinderen in eigen land.
In oorlogstijd, en zeker bij bezetting, laat een volk eerst zien, wat het waard is; het kan dan zijn karakter tonen. En dat valt hier in Holland lang niet altijd mee. Natuurlijk valt één mens die verkeerd doet meer op dan honderd die gewoon handelen. Bij vergelijking met andere landen moeten we bedenken dat b.v. België een militair gezag heeft, terwijl wij een politieke overheid met den rijkscommissaris Seys-Inquart aan het hoofd. In Noorwegen is het nog erger en er staat Mussert's evenknie Quisling aan het bewind.
Er is in ons land een aantal mensen Duits gezind. Zij zijn veelal geen N.S.B.ers. Ongeveer 4% der bevolking is lid van de N.S.B. Daaronder zijn een aantal idealisten, anderen, die meenden, dat we het vroeger erg slecht hadden, maar die in werkelijkheid het goede niet vermochten te zien; dan een aantal echte partij-mensen, die in het algemeen vooraanstaande positie's hebben gekregen en onaangename, soms niet al te beschaafde, personen zijn; voorts een belangrijk aandeel: de mensen, die meenden dat Duitsland de oorlog wel zou winnen en dat zij zo de beste kant kozen voor later, voor hun zaken en leverantie's.
Zeer te laken is wel de houding van vele zakenlieden, commerciële technici en aannemers en wegenbouwers, die niet noodgedwongen orders aannemen, doch veelal de betreffende Duitsers stroop om de mond smeren, zo nodig de Hitlergroet brengen, de opdracht-