Zooals men ziet gedraagt deze vuurbol zich precies als de vuurman, die ieder die hem uitdaagt, achtervolgt en zijn spoor op de deur achterlaat, als de vluchteling ontkomt.
Vuurkogels zijn draken, die hier of daar in een huis vallen en geluk brengen, heet het elders.
***
Wie een dondersteen vindt en dien bewaart, is voor het inslaan van den bliksem gevrijwaard. Als men hem op een plat bord legt, begint hij, tegen dat er onweer op til is, vanzelf te draaien.
Te Canne en omstreken, waar veel mergelgroeven zijn, vindt men die steenen in overvloed. De kinderen spelen er wel mee. Oude menschen vertellen dat ze er wel gevonden hebben in de wilgeboomen, die langs 't riviertje de Geer groeiden.4)
Primitieve heidenen zagen in het onweer een daemon, die dondersteenen wierp; in het meer uitgewerkte godenstelsel der latere Germanen was de daemon een god geworden: Donar, die den vruchtbaar makenden regen bracht.
Na de kerstening onzer voorouders werd het onweer op rekening van den duivel gesteld.
In de volgende sage vindt men nog het overoude geloof aan den onweersdaemon terug.
Het was vroeger gewoonte te Mechelen-Wittem om als de heide bloeide de bijen te vervoeren naar het Hohe Venn in den Eifel.
Eens ontmoette een bijenhouder uit Epen daar midden in het heideland een heel hooge, magere gestalte met verwilderd lang haar en een woesten baard, die meer een geest dan een mensch geleek.
De bijenhouder zocht dien vreemde te vermijden, maar deze sneed hem telkens den pas af met zijn lange beenen. De doodsbange Epenaar was dus wel verplicht den onbekende, die hem vroeg waar hij vandaan kwam, te antwoorden.
Toen hij hoorde, dat de bijenhouder uit Epe kwam, hernam de