't Rooth
Het gehucht 't Rooth is gelegen op het plateau van Margraten op een hoogte van 140-150 m boven N.A.P. De bebouwing bevindt zich aan de beide zijden van de oude Roother weg, die in oostelijke richting naar Groot Welsden leidt. Naar het westen toe is de verbinding met het onder Bemelen behorende gehucht St. Antoniusbank als gevolg van de mergelwinning in de NEKAMI volledig afgesneden. De kern van het gehucht lag oorspronkelijk bij de kruising van de Rootherweg met de veel smallere noord-zuid verbinding naar Cadier en Keer, die in de kern van 't Rooth iets versprong (afb. 164 en 165). De bebouwing westelijk van deze kruising is volledig opgeofferd aan het NEKAMI-mergelwinningsproject. Daartoe behoorde onder meer een groep van twee boerderijen op de zuidwesthoek van de wegkruising, gelegen in de zicht-as van de weg naar Gasthuis, op de kadastrale minuut bekend onder de nrs. 168 en 169. De laatstgenoemde boerderij was gedateerd in de topgevel met de jaartalsteen ‘1761’.
Het gehucht is ten oosten van het kruispunt ook sterk onder druk komen te staan. Een zeer karakteristiek gebouw ‘Het Herengoed’ (zie blz. 160) viel ten offer aan de slopershamer. Uit afbraakmateriaal is als pleister op de wonde een moderne devotiekapel gebouwd op de zuidoosthoek van de kruising. Qua structuur schaart 't Rooth zich in de rij van gehuchten als Gasthuis, Wolfshuis, Klein Welsden en het dorp Scheulder, zij het dat laatstgenoemde een grotere verdichting laat zien. De boerderijen staan aan weerszijden van de straat op tamelijk brede kavels, die aan de noordzijde in twee zônes achter elkaar liggen tot aan de zuidgrens van het tot het gehucht Wolfshuis behorende gebied, dat ligt in de ‘slurf’ van de voormalige gemeente Wylre. Aan de zuidzijde lopen de kavels door tot aan het z.g. Roother Veld, dat een natuurlijke buffer vormt tussen 't Rooth en Klein Welsden.
Ofschoon 't Rooth ten gevolge van de de sloop van ‘Het Herengoed’ en de boerderijen aan de westzijde van de wegkruising bijna is gehalveerd, zijn de boerderijen 't Rooth nr. 6 en nr. 24 aan de noordzijde van de straat van monumentaal belang. Aan de zuidzijde van de weg zijn vermeldenswaard: nr. 9, gedateerd 1858 op de sluitsteen boven de poort, en nr. 11 met de ankers ‘1851’ in de mergelstenen topgevel van het woongedeelte.
164 't Rooth, kaart gebaseerd op het kadastraal minuutplan van ca. 1830. Tekening door T. Brouwer.
165 't Rooth, volgens recent nette plan. Tekening door T. Brouwer.