Slechte poortwachters
De Wet op de arbeidsongeschiktheid (wao) was een prachtwet, tot zij in handen raakte van de beroeps. Sociale partners, verzekeringsgeneeskundigen, uitvoeringsorganen, p&o-mannen en -vrouwen, arbeidsjuristen, ze wisten wel weg met dat moois, bogen wat recht was krom en gingen met de wet aan de loop. De overheid, principieel op afstand van de uitvoering, stond erbij en keek ernaar. De gevolgen: bijna een miljoen wao'ers, een parlementaire enquête naar de uitvoering van de sociale zekerheid, wetsaanpassingen, vernieuwde uitvoering en een tijdelijke daling van het aantal wao'ers. Nog geen tien jaar verder is het weer slechts een kwestie van tijd eer de miljoenste wao'er kan worden verwelkomd. Een zesde van de Nederlandse beroepsbevolking is geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt, een wereldrecord.
De parallel met het asielvraagstuk dringt zich op. Al bezitten we niet het wereldrecord asielopvang, het Europees record is wel veilig in Nederlandse handen. Relatief, absoluut gaat de brave Bondsrepubliek aan kop - hoewel het kleine Nederland zelfs absoluut bij de top zit. Hoe komt dat, dergelijke wereldprestaties van een doorgaans eerder middelmatig dan excellerend land? Nu staatssecretaris van Justitie Cohen (PvdA) bezig is een nieuwe Vreemdelingenwet door de Kamer te loodsen, is die vraag weer alleszins aan de orde.
De fundamentele betekenis van de nieuwe wet is, dat politiek Nederland na eindeloos gedoe nu dan toch van mening is dat de asielinstroom niet onafwendbaar is, maar integendeel iets waar