smoren. Protest, emotioneel of niet, tegen het asielbeleid blijkt feitelijk niet meer mogelijk: dat is immers ‘mogelijk racistisch’ en als zodanig meteen verdacht in de ogen van justitie. In de tweede plaats komen in Kollum alle onwil en misverstand van het asielbeleid samen; gevoegd bij het geringe democratische gehalte van onze instituties, doen zij opnieuw wanhopen aan het vermogen van de Nederlandse politiek om het asieldrama ten goede te laten keren.
De essentie van het politieke falen is dat het beleid zoals dat de afgelopen vijf tot tien jaar heeft gefunctioneerd, niet bij machte is geweest de echte, dat wil zeggen individueel vervolgde, vluchteling snel te scheiden van de immigrant die zich als asielzoeker aandient. Dit onvermogen - in belangrijke mate gevolg van politieke onwil - heeft geleid tot een nauwelijks te accommoderen instroom van tienduizenden illegale immigranten per jaar, tot ellenlange asielprocedures, tot hemeltergend nietsdoen in de centra, een desastreuze institutionalisering van de opvang, hospitalisering van de opgevangenen, ongebreidelde juristerij en een onwaarschijnlijke jaarlijkse kostenpost van vele miljarden guldens.
Met de Nederlandse asielopvang, hoofdzakelijk bestemd om mensen van wie volstrekt duidelijk is dat het geen echte vluchtelingen zijn enkele jaren onderdak en allerhande professionele hulp te bieden, is meer geld gemoeid dan waarover unhcr, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, jaarlijks kan beschikken. Voor miljoenen ontheemden elders op de wereld is minder geld beschikbaar dan voor een elite van redelijk koopkrachtige would-be landverhuizers die zich onder geleide van goedbetaalde mensensmokkelaars naar Nederland hebben weten te begeven. De willekeur van dit alles is goed onderzocht en gedocumenteerd, niet in de laatste plaats door officiële instanties, laatstelijk bijvoorbeeld het onberispelijke Sociaal en Cultureel Planbureau. Dat stelt in zijn recente Rapportage Minderheden 1999 vast, dat internationale verdragen en de Vreemdelingenwet ‘zelfs in theorie geen antwoord (geven) op de vraag wie asielgerechtigd is’. Het is op deze plek vaker betoogd. Iedereen weet dit