en -vorming hebben zich goeddeels aan de openbaarheid onttrokken. Werkgeversorganisaties vonden steeds weer gehoor bij Sociale Zaken. Zij lobbyden met succes voor gewin op de korte termijn en wisten de economische en maatschappelijke gevolgen op de samenleving af te wentelen. Gastarbeid was geen succes. De Nederlandse industrie profiteerde kort van deze werkkrachten, van wie velen nog als jonge man in de wao belandden.
Het is nuttig deze feiten voor ogen te houden nu zich weer spanningen op de arbeidsmarkt voordoen. Weer ijveren werkgeversorganisaties voor het vervullen van vacatures met buitenlandse arbeidskrachten en weer hebben politici er wel oren naar. Asielzoekers moeten gastarbeiders worden. En de goegemeente moet geloven dat het, heus, om tijdelijke arbeidskrachten gaat. Wordt hun asielverzoek afgewezen, dan dienen ze immers het land te verlaten. Dit beroep op burgerlijke goedgelovigheid gaat wel erg ver. Het intussen uitgestrekte gebied van het vreemdelingenbeleid luistert immers niet naar ‘normale’ logica, wat de autoriteiten ook mogen beweren. Zit ergens een teen tussen de deur, dan lukt het de politiek niet de kier te dichten. De rechter zal dan ook beletten dat door hun werk ‘ingeburgerde’, belasting en premies betalende asielzoekers worden gerepatrieerd.
Terecht, want economisch profiteren van een schandelijk langgerekte asielprocedure is een onwaardige gang van zaken. Het asielprobleem wordt niet opgelost door er een arbeidsmarktprobleem van te maken. Beide vergen een eigen aanpak. Gelukzoekers moeten niet langer tot de asielprocedure worden toegelaten en de procedure zelf moet korter en bondiger, zoals het standvastige vvd-Kamerlid Kamp als enige in Den Haag lijkt te beseffen. Dan komt vanzelf een eind aan het jarenlange, mensonterende nietsdoen in de asielopvang. Het asielvraagstuk kan niet ‘verzacht’ worden, en tegelijk onoplosbaar gemaakt, met een arbeidsplicht of arbeidskans. Alleen erover praten heeft al een aanzuigende werking.
Hoe moet het dan wel met de personeelstekorten bij middenen kleinbedrijf? Sociale partners en politiek Den Haag zijn er steeds van uitgegaan dat Nederland over een ‘stille arbeidsreser-