tuigd; van tien miljoen begin jaren vijftig, via twaalfenhalf midden jaren zestig, naar zestien miljoen zielen nu. Geen verdubbeling, maar toch. En er komt meer aan. Door immigratie en door een uniek demografisch patroon: Nederlandse vrouwen krijgen weliswaar gemiddeld weinig kinderen, maar Nederland telt relatief veel vrouwen in de vruchtbare leeftijd: een laat gevolg van de naoorlogse geboortegolf.
Ondanks de voortgaande groei is het tegenwoordig onkies om van een bevolkingsprobleem te spreken. Dat hebben andere landen. Nederland kent volkshuisvestingsproblemen, milieuproblemen, problemen van ruimtelijke ordening en natuurbehoud, van mobiliteit en congestie - plus uiteraard op al die terreinen kostbaar beleid, maar een bevolkingsprobleem, toch de bron van die andere problemen, nee. Over bevolkingspolitiek is voor het laatst in de jaren zeventig gesproken, toen het kabinet-Den Uyl de commissie-Muntendam instelde, maar de actief-restrictieve maatregelen die zij voorstelde stierven snel een geruisloze dood.
De moderne tijd met zijn rationele pretenties week omstreeks die tijd voor een postmodern laisser faire dat politieke definities op hun kop zette. Wie voorheen voor een bevolkingspolitiek ijverde, was links, progressief, wie het thans doet is reactionair, en omgekeerd. In de naoorlogse jaren belette rechts het voeren van een bevolkingspolitiek. In arren moede vluchtten beleidsmakers in een emigratiebeleid om de - veronderstelde - bevolkingsdruk te verlichten. Nu willen seculier links, de laatste christenen en marktaanbiddende Economist-liberalen, elk om hun eigen redenen, niet horen van een bevolkingspolitiek en voert Nederland de facto een immigratiebeleid. ‘Nederland Immigratieland!’ is uitgegroeid tot een progressieve geloofsbelijdenis. Wie grenzen bewaakt bezondigt zich immers aan laakbare vormen van ego- en etnocentrisme.
Is het erg, is bevolkingsomvang een probleem? Niet per se. De bevolkingsdruk in Nederland, eerder een stadstaat dan een ‘echt’ land met alles erop en eraan, is niet problematischer dan die in het Ruhrgebied, in Groot-Londen of Los Angeles. Een verenigd Europa verandert bovendien op den duur ons nationaal bewust-