voor vreemdelingenzaken Cohen (PvdA). Patijn herhaalde wat hij eerder al betoogde: verander de vreemdelingenwetgeving zodat de staatssecretaris de bevoegdheid terugkrijgt om zaken naar goeddunken te beslissen. Zo'n discretionaire, persoonlijke ruimte voorkomt humanitaire ongelukken à la Gümüs. Er is ook geen precedentwerking, want niemand heeft zicht op de uitzonderingen die de staatssecretaris regelt.
Die bevoegdheid is niet lang geleden op instigatie van de rechter de politiek, casu quo de staatssecretaris, ontnomen. De rechter eiste rechtsgelijkheid, dus transparantie en niet langer willekeur in vreemdelingenzaken. In de klassieke frase van de Amerikaanse revolutie, gekant tegen de willekeur van de vorst: government by law, not by men. Aldus in het debat met Patijn ook Cohen. Het systeem dient goede beslissingen voort te brengen, niet de persoon die toevallig staatssecretaris is. Een respectabel standpunt, beter passend bij rechtsstaat, democratie en bureaucratische realiteit dan de regenteske bevoegdheid die Patijn voorstaat. Cohen betoonde zich een beginselvast man.
Maar nu bevindt de staatssecretaris zich aan gene zijde van zijn argumentatie. Hij wil a-statushoudende Bosniërs niet terugzenden. Niet omdat Vluchtelingenverdrag of Vreemdelingenwet zich ertegen verzetten, maar omdat de staatssecretaris zelve genade voor recht wil laten gelden. Hij bezigt daarvoor dezelfde argumenten als de premier, alsmede dat terugzending strijdig is met: het Verdrag van Dayton (dat de Bosnische pacificatie regelt); het ongunstige oordeel van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties, unhcr, over de toestand in Bosnië; toezeggingen die de regering deze a-statushouders gedaan zou hebben. Daarbij komt de procedurele chaos die intrekking van de a-status uitlokt. Want hoewel deze collectief is verstrekt, toetst de rechter intrekking ervan individueel.
Misschien is dit wel de essentie van het falende Nederlandse ‘asielbeleid’: de willekeur. Collectieve maatregelen ten gunste mogen, ten ongunste zijn ze taboe. De internationale rechtsorde staat voorop, maar komt het zo uit, dan gaat Nederland zijn eigen gang. Verdrag en wet dienen heel wettisch gerespecteerd, totdat