Wie volhoudt dat het Nederlandse asielbeleid niet mag veranderen, dat het al vreselijk gemeen is bijgesteld en dat verdere aanscherping uit den boze is, mag ook eens uitleggen waarom het redelijk is dat Nederland, het dichtstbevolkte land van de eu met ook nog eens de snelst groeiende bevolking, deze onevenredige lasten moet dragen. Het aantal asielzoekers in Europa daalt, derhalve geldt nu al helemaal niet meer dat Nederland slechts aan normale internationale verplichtingen voldoet. De regering lijkt door de nieuwe(?) aantallen enigszins van haar stuk gebracht. Zij heeft handenwringend ‘een onderzoek’ aangekondigd naar de uitzonderlijke aantrekkingskracht van Nederland op asielzoekers.
Zo'n onderzoek is overbodig, de eigen Immigratie- en Naturalisatiedienst (ind) kan op een A4'tje uitleg verschaffen. 1) ‘Schengen’. Een bovennationale entiteit zonder (binnen)grenscontroles, maar niet één rechtsruimte waar dezelfde wetten en regels gelden. Wie de ‘beste’ regels heeft, krijgt de meeste asielzoekers; 2) uitnodigende, krachtig geïnstitutionaliseerde en geprofessionaliseerde opvang die tevens een aanmerkelijk bureaucratisch belang is gaan vormen (Melkert-banen voor de hoogopgeleiden); 3) ‘gratis’ (doch uiterst kostbare) rechtshulp vanaf het moment van binnenkomst tot en met het laatste beroep, zaken waar vele honderden juristen permanent mee in de weer zijn; 4) nauw luisterende, arbeidsintensieve procedures plus beroepsmogelijkheden; 5) de weergaloze driejaarregel, waardoor moedwillige procedurevertragingen uitlopen op automatische toelating; 6) de immer verder verruimde interpretaties van de Geneefse Conventie (het Vluchtelingenverdrag) door de Rechtseenheidkamer in Den Haag; 7) een overheid - politici, bestuurders, justitie, politie - van Joris Goedbloeds, waardoor mensensmokkelaars hier lage pakkansen en dito sancties wachten.
De regering kan daarom beter meteen aan de slag gaan dan weer kostbare tijd verdoen. Zij moet zich, gesteund door de Kamer, richten op het heroveren van verloren gegaan politiek terrein. Nodig is een hernieuwd besef dat, juist in een rechtsstaat, niet juristen maar gekozen volksvertegenwoordigers en ministers wetten en regels maken. Het vreemdelingenrecht is rech-