van ontlezing, opzet van de publieke omroep, mate van commercialisering en technologische innovatie - kleuren de Big Picture overal net iets anders in, maar de trend is onmiskenbaar: het tijdperk van de massamedia komt tot een einde. Het ‘gevangen gehoor’, captive audience, van weleer is uit zijn ketenen bevrijd door een exploderend aanbod van media en mediatypen.
Simpel: zolang Nederland slechts één publieke tv-zender had, keek iedereen ernaar. Niet per se door de kwaliteit van het gebodene, maar bij gebrek aan keuze. Met lezen was het niet anders. Boeken, kranten en tijdschriften werden ‘verslonden’ omdat er zoveel andere verleidelijke activiteiten nog niet waren. Nu kun je ook internetten, eindeloos voetbal kijken, een dvd'tje opzetten, gamen, uit eten gaan - om maar een paar onderhoudende dingen te noemen. Legden De Lach en Bartje al het loodje bij dat ene net, inmiddels gaan bijna alle traditionele media gebukt onder de heersende democratie van voorkeuren.
Daardoor valtdeklassieke ‘ongedeelde’ openbaarheid, steunbeer van de democratie, in talloze stukjes uiteen. Oude levensbeschouwelijke scheidslijnen zijn vervaagd en langs de lijnen van leeftijd, stijl, smaak, belangstelling, sekse, opleiding en inkomen ontstaat een nieuw, onoverzichtelijk mozaïek van deelpubliekjes. Tallozen gebruiken de nieuwe vrijheid om helemaal geen kranten meer te lezen of zelfs maar naar het nieuws te kijken of luisteren. De publieke kijker vergrijst met het jaar omdat vooral jongeren niet weten hoe snel zij moeten doorzappen als een publieke zender in beeld komt.
De consequenties van de ‘ontketening’ en ‘ontbundeling’ van het publiek en de ‘balkanisering’ van de openbaarheid zijn immens. Nog maar net bereikte schaalvoordelen dreigen door de overgang van broadcasting naar narrowcasting teloor te gaan en veranderen de economie van het mediabedrijf ingrijpend. Hele steden en regio's zitten straks waarschijnlijk zonder eigen krant - met ongewisse ge-volgen voor de lokale democratie.
Ook sommige politiek-maatschappelijke voorkeuren worden door krant en (publieke) omroep niet meer bediend. Het oorspronkelijk nationaal-liberale, zeg maar rechtse, AVRO-geluid of het licht