4. Bijna alle zichzelf respecterende media rectificeren of corrigeren (als men onwillig is dat te doen, komt dat omdat men begrijpelijkerwijs onredelijke schadeclaims tracht te vermijden), kennen klachtenprocedures, een ombudsman, lezersredacteur of een hoofdredacteur die stelselmatig publiekelijk verantwoording aflegt voor het doen en laten van zijn medium.
5. En dan zijn er natuurlijk de lezers, kijkers en luisteraars die hun abonnement kunnen opzeggen (en dat ook altijd maar weer doen), de knop omdraaien of wegzappen. Ik vrees dat dit voor velen van u helemaal geen geruststelling is, eerder de bron van uw ongerustheid. Want achter het wantrouwenjegens de pers gaat nogal eens wantrouwen jegens het onredelijke, al te beïnvloedbar volk schuil.
6. Ten slotte is er de openbaarheid, het forum, het debat - de enige scherprechter in een vrije, democratische samenleving. Hier zoeken we met z'n allen naar ‘waarheid’, hoe voorlopig ook. Dat debat neemt nooit een einde, niets wordt ooit definitief beslecht. Een vruchtbare openbaarheid bestaat ook niet bij de gratie van consensus of compromis (dat zijn politieke categorieën), maar van feiten, opvattingen, overtuigingen, dissidentie, de contramine. Machts- of gezagsargu-menten horen niet thuis in dit forum, net zomin als in de wetenschap.
Het is hoogst onduidelijk wat toezicht of een ‘toezichtsorgaan’, een Raad van Hoeders zullen we maar zeggen, aan ‘de openbaarheid’ kan toevoegen. Macht, autoriteit, bevoegdheden, sancties, een aanwij-zingsrecht? Zo'n orgaan is een Fremdkörper in een vrije samenleving die gebaat is bij de cognitieve superioriteit van de vrijheid van meningsuiting. Wat mij betreft geldt dit zelfs al voor de Raad voor de Journalistiek die - ten onrechte - vaart op het kompas van de consen-sualiteit.
De media zijn geen orgaan van de staat en hebben geen andere opdracht dan die welke zij, elk voor zich, zichzelf stellen. Sommige zien het als hun taak om ‘de macht te controleren’, andere willen hun kijkers amuseren, een derde de socialistische heilstaat vestigen, een vierde schrijft over auto's, een vijfde legt zich toe op roddel en achterklap, een zesde op waar je lekker kunt eten. En zo verder, maal hon-