Walter Lipmann, de nestor van de Amerikaanse journalistiek. Als jong diplomaat in de staf van president Woodrow Wilson hielp hij tijdens de vredesonderhandelingen in Versailles nog de kaart van Europa hertekenen. Lang geleden, schreef hij in zo'n stuk, was hij opgehouden uitnodigingen van het Witte Huis aan te nemen. Lunchen met de president, dat kon een journalist maar beter niet doen.
Veel is nu geschiedenis. The Saturday Review hield lang geleden op te bestaan, The New Republic heeft een oplage die goed zou passen bij de bescheiden Nederlandse markt. Het slagveld in eigen land is bekend - of zelfs dat niet meer. De Nieuwe Linie, Accent, Nieuwsnet, De Tijd, Hervormd Nederland: verdwenen. Klein Duimpje De Groene leeft eeuwig. VN, tot bloei gekomen in het rebelse klimaat van de jaren zestig, weet zich hopelijk weer helemaal op te richten. In de hem zojuist aangemeten nieuwe kleren ziet het blad er in elk geval schitterend uit. HP/De Tijd heeft the seven year itch en vindt zichzelf dan telkens opnieuw uit. Eigenlijk slaagde alleen Elsevier erin zich in de lange jaren van neergang van het opinieweekblad als mediumtype fier te handhaven, zelfs te groeien.
Het geeft geen pas de feestvreugde van dit moment te bederven, maar ook dit onmiskenbare succes vraagt om relativering. De bevolking groeide gestaag, het aandeel daarin van hogeropgeleiden, prototypische opiniebladlezers, explosief. Die groeitempi heeft ook Elsevier niet bij benadering weten bij te benen. Daarbij is het geen troost dat kwaliteitskranten als NRC Handelsblad en de Volkskrant, de winnaars uit de jaren tachtig, begin negentig, hun greep op de nieuwe generatie hoogopgeleide lezers ook aan het verliezen zijn. Voor hen zijn krant en weekblad geen must meer. Zij zitten anders in elkaar dan hun voorgangers, lezen niet voor hun plezier, maar instrumenteel, gespitst op specifieke informatie. Noch zoeken zij ideologische bevestiging of de veilige schuilplaats van een collectieve identiteit.
Nederland overkwam jaren na dato wat zich in de Verenigde Staten al vanaf midden jaren zestig voltrok: de geleidelijke verdwijning van massaal betrokken burgers, vanzelfsprekend actief in het verenigingsleven, lid van een politieke partij, trouw stembusganger, toe-