beter. Regionale kranten zijn geen sufferdjes meer. Een overvloed aan gespecialiseerde bladen wacht in de schappen op kopers. Nieuwe media, zegt iedereen die het kan weten, dreigen alle oude op slag overbodig te maken.
Is er nog plaats voor een opinieweekblad als Elsevier? Het simpele antwoord is: ja natuurlijk. Elsevier is, doordat het zich al die jaren steeds vernieuwde, nog altijd zeer succesvol. Elseviers Weekblad splitste zich in 1965 op in een algemeen magazine (sinds 1970 Elseviers Magazine) en een financieel-economisch deel (later EW), om eind jaren tachtig tot één ongedeeld Elsevier te versmelten. Het evolueerde van een pamflettistische, veelal door krachtige politieke voorkeuren gedreven, verhalende ‘auteurskrant’ tot een kleurrijk, maar koeler, feitelijker en qua onderwerpkeuze toegespitster medium.
De voorbije decennia laten een functionele winst- en verliesrekening zien, die te maken heeft met de veranderingen in medialandschap en maatschappij. Oude functies gingen, uit keuze of noodzaak, deels verloren. Elsevier ‘verpoost’ minder dan voorheen (hoewel: alle goede journalistiek is altijd óók amusant), die functie is massaal bij de televisie terechtgekomen. Elsevier - de weekbladjournalistiek in het algemeen - heeft ook niet meer het alleenvertoningsrecht op achtergrondartikelen, grote reportages, interviews en de duiding van het nieuws - kranten doen dat ook allemaal. Onze toegevoegde waarde bestaat uit scherp selecteren, waarmee we van de nood een deugd maken, en een behandeling op het scherp van de snede: nooit vrijblijvend, nooit onverschillig.
Bevestiging, op de ons-kent-ons-manier, van 's lezers ideologische en levensbeschouwelijke voorkeuren, is niet langer de hoofdzaak van een opinieweekblad. Maar Elsevier is een journal d'opinion gebleven door kwesties onbevangen aan de orde te stellen en de lezers onbewimpeld en zonder erfdienstbaarheden aan gevestigde belangen, over politieke, maatschappelijke en economische dilemma's te informeren. Ja, van die drie: verpozen, bevestigen, informeren, is het tegenwoordig nog het meest informeren.
Niet iedereen is ontvankelijk voor zo'n opinieweekblad. Het