noemde hoofdstuk uit Zuiver op de graat, zoals Hans Wansink spijtig constateerde in zijn verder lovende bespreking in de Volkskrant.
Genoeg aanleiding voor mij om het oude plan uit de kast te halen en Schoo's stukken over de media zelf maar te bundelen. Schoo's eigen chronologisch geordende opzet van juni 2007 diende daarbij als basis. Vandaar dat de bundel een beetje onbeschaamd voor een publicatie van Elsevier zelf opent met ‘50 jaar Elsevier’, maar het is nu eenmaal het eerste stuk van Schoo's eigen opzet.
Die opzet is een combinatie van een lijstje dat hij in juni 2007 maakte en een lijst van vijf jaar eerder voor een nooit verschenen bundel over ‘pers en politiek’. Aan de acht door hem zelf gekozen stukken, heb ik elf essays, beschouwingen, columns en notities voor toespraken toegevoegd.
Uit het oude lijstje van 28 juli 2002 blijkt overigens dat hij nog drie artikelen wilde schrijven van elk zo'n dertig pagina's. Het eerste zou gaan over ‘de zaak Raad voor de Journalistiek’, het tweede over de vraag waarom de pers links is en over de ontzuiling, het conformisme en ‘de dubbelzinnige betekenis van professionaliteit’. Het derde stuk moest gaat over de zeggenschap bij kranten. Dit laatste artikel moest uitmonden in ‘een pleidooi voor de terugkeer van de courantier’, of: ‘waarom de neutralisering van eigendom slecht is voor kwaliteit en dynamiek van de pers’.
Deze artikelen zijn zoals gezegd ongeschreven gebleven, maar zijn opvattingen over deze onderwerpen klinken helder door in het titel-essay en in de beschouwingen, columns en toespraken die aan zijn eigen keuze van acht stukken zijn toegevoegd.
Schoo's artikelen zijn nooit gemakzuchtig. Hij maakte het zichzelf bij het schrijven liever moeilijker dan makkelijker. Hij wilde altijd precies zijn. Die zoektocht naar het juiste woord, de juiste formulering, kenmerkt vaak zijn beschouwingen. Daarbij verkondigt hij zelden een bekend geluid. Hij beziet de pers met een on-Nederlandse blik en stelt zichzelf niet op als journalist.
H.J. Schoo (1945-2007) was opgeleid tot onderwijzer en werkte lange tijd op een zwarte school in de Verenigde Staten. Als hoofd-