ons in het uur van hun nood van de vs af te keren? Het lijkt logischer om, los van een vluchtige emotie als weerzin jegens het huidige regime in Washington, in het oog te houden wat de vs en Europa - Nederland voorop - fundamenteel bindt. Zo'n benadering kan een kompas voor de buitenlandse politiek opleveren - emotionele voor- of afkeer nooit.
Afkeer van Amerika is van alle tijden en vindt steeds nieuwe stenen des aanstoots. Die afkeer reageert minder op wat de vs doen dan op wat zij zijn. Geen Amerikaanse president of hij had aan deze kant van de oceaan een beroerde pers. Het ‘stuitend alternatief’ Nixon en zijn duistere dienaar Kissinger lagen slecht, maar dat gold niet minder voor de even idealistische als geminachte ‘pindaboer’ Carter, berucht vanwege neutronenbom en kruisraket.
Reagan oogstte in Europa nog veel meer weerzin. Erkenning voor zijn rol in het beëindigen van de Koude Oorlog (en de Europese deling) blijft hier nog altijd uit. Tegenwoordig neigt Europa naar Clinton-nostalgie, maar toen Clinton president was, klonk er zelden een waarderend woord. Vooral zijn (onzekere) Joegoslaviëpolitiek moest het in betweterig, maar tot op het bot verdeeld Europa ontgelden.
Al sinds de Tweede Wereldoorlog steken theorieën over het einde van de Atlantische alliantie voortdurend de kop op - hier én in de vs. Zonder de huidige verwijdering en verkilling te willen bagatelliseren: Irak is niet de eerste Atlantische crisis. Wél de ernstigste sinds het einde van de Koude Oorlog, het conflict dat zin en samenhang aan het bondgenootschap verschafte.
Daaraan schort het tegenwoordig: er is geen gemeenschappelijke vijand meer. Terrorisme vervult die rol niet, omdat de vs en Europa daar verschillend op reageren. Ook de islam is geen goede kandidaat. Moslimfundamentalisten betichten de vs er weliswaar van oorlog tegen de islam te voeren, maar dat is klinkklare onzin. Ook Europa is - terecht - niet uit op een confrontatie langs religieuze breuklijnen.
Wat ondanks allerlei verschillen resteert, is een eeuwenoude Amerikaans-Europese waarden- en belangengemeenschap. De