- Tito, Saddam - is de eenheid nauwelijks te handhaven. In een volkerengevangenis heeft de democratie weinig kans.
In de lopende discussie lijkt het of Nederland in Irak is om de burgerbevolking te beschermen en condities voor democratische ontwikkeling te scheppen. De toch al tegensputterende publieke opinie had met iets anders dan dit verheven oogmerk ook geen genoegen genomen. Met een expeditielegertje naar vreemde kusten trekken om zoiets als het nationaal belang te dienen, dat is er niet meer bij. Voor minder dan democratie en mensenrechten doen we het niet.
Maar ondanks die vrome woorden moet de troepenzending vooral worden gezien als een investering in de band met de vs. Nederland ziet zich weliswaar genoopt steeds nadrukkelijker voor Europa te kiezen, maar vreest tegelijkertijd dat het in uitsluitend Europees gezelschap verzeild zal raken - een benauwend vooruitzicht. Het lag daarom in de rede om de Amerikaanse kaart te spelen, om buitenlandpolitiek enige armslag te houden en niet verstikt te worden door de grote Europese mogendheden. Beter óók een verre vriend dan alleen maar goede buren.
Hoe zinvol is het al met al dat Nederland in Irak blijft? Militair zet onze aanwezigheid weinig zoden aan de dijk. Nederland voegt voornamelijk een tikkeltje geloofwaardigheid toe aan de idee dat een internationale coalitie de Iraakse toekomst bepaalt, niet alleen de vs. Door te blijven kan Nederland ook geloofwaardig (in Amerikaanse ogen, welteverstaan) ijveren voor een grotere rol van de vn in Irak, al moet niemand zich daarover illusies maken. De vs zijn wellicht bereid hun interventie over te hevelen naar een multilateraal kader, maar de zeggenschap over hun troepen zullen ze niet uit handen geven. Daar hebben ze ook groot gelijk in, zoals Nederland na het Srebrenica-fiasco als geen ander land weet.
Hoewel de situatie in Irak dus weinig rooskleurig is, geldt de politieke logica die tot uitzending van Nederlandse militairen leidde, nog onverkort. Misschien zelfs wel meer dan een jaar geleden, want Irak nu verlaten zou een affront voor de vs zijn: de in-