leer. In werkelijkheid bieden uitheemse waarnemingen lang niet altijd verse inzichten. Die vreemde ogen blijken namelijk vaak al eeuwenlang min of meer hetzelfde waar te nemen. Dat kan wijzen op een ongebroken continuïteit in het Nederlandse volksbestaan, maar ook op de omstandigheid dat veel ‘waarnemingen’ helemaal niet onbevangen totstandkomen, maar gehoorzamen aan een overgeleverd stereotiep beeld van Nederland.
Vreemde ogen zien dan vooral wat zij geacht worden te zien en vreemdelingen beschikken niet over speciale inzichten. Ze praten elkaar en hun voorgangers gewoon na. Nauwkeurige bestudering van zeventiende- en achttiende-eeuwse reisverslagen, ogenschijnlijk met open oog en fris van de lever genoteerd, toonde aan dat die doorgaans geen echte waarnemingen bevatten. Ze werkten met vaste beelden en clichés, meestal van eerdere reizigers overgepend.
Zou het tegenwoordig echt anders gaan? Omstreeks 1970 verscheen in Amerika The Sky over Holland (zo herinner ik me de titel althans, maar op het internet vond ik daaronder alleen een oudere Nederlandse film), gebaseerd op een artikelenreeks in The New Yorker. Het boek deed het vaderlandse hart zwellen van trots, maar was ook een lachspiegel. Het hemelde Nederlands verdraagzaamheid en zorgzaamheid op, stak de loftrompet over de verzorgingsstaat, het vriendelijke sociale leven en onze inschikkelijkheid en properheid. Te mooi om waar te zijn, utopie, geen werkelijkheid maar beeld. Het beschreven Nederland bestond helemaal niet.
Ook het beruchte artikel in The Economist dat aan de vooravond van de meiverkiezingen in 2002 verscheen en uitbundig de lof zong van Paars en het poldermodel, paste wonderwel in deze uto-pisch-stereotyperende traditie. Dat is meteen de zwakte van het genre: er is geen midden, de vreemdeling houdt vaak slecht maat, hij verheerlijkt of gruwt. Want tegenover de utopie staat de dysto-pie, tegenover de lofzang botte afschuw, zoals midden jaren negentig het verhaal in Der Spiegel over de verloederde Frau Antje. Het gedogen ontmaskerd als keerzijde van tolerantie.
Zulke beelden hebben meestal een lange voorgeschiedenis. Het utopisch-Amerikaanse Hollandbeeld sluit aan bij de negen-