strijd had dan ook een belangrijker inzet. Hij wilde andermaal vastleggen dat het beheer van de euro geen politieke zaak mag zijn, naar willekeur te beslissen door Europa's machtigste landen. Samen met grote broer Duitsland zette Nederland zich daar indertijd voor in en zo was het afgesproken.
De euro zou bewaakt worden door een politiek onafhankelijke Europese Centrale Bank en beschermd door een Stabiliteitspact, dat grote landen dezelfde begrotingsdiscipline oplegt als kleine. Het belang van Nederland bij deze arrangementen is duidelijk. Als kleine, relatief machteloze Europese mogendheid heeft het baat bij beslismechanismen waarin niet macht de doorslag geeft, maar een ander beginsel. Liefst het recht, maar beleefde omgangsregels - eventueel deskundigheid - zijn ook al heel wat. Rechtsregels beschermen kleine landen tegen het natuurlijke overwicht van de grote. Het recht is de macht der zwakken.
Vandaar Nederlands gepassioneerde steun voor het Stabiliteitspact. Dat hield de belofte van regelgebonden beheer van de euro in - en daarmee van Nederlandse (mede)zeggenschap. Dat is ook de kern van Nederlands Europese stellingnamen: als het even kan geen politiek, geen macht, geen gevecht met blote handen, maar regels, regels, regels. Alleen dan delft een klein land niet eeuwig het onderspit. Het Stabiliteitspact maakte deze belofte waar, tenminste zolang de macht zich ervoor inzette. Dus: zolang Duitsland hechtte aan het strikt handhaven van begrotingsdiscipline. Minister van Financiën én csu-leider Theo Waigel, samen met Gerrit Zalm inspirator van het pact, was daar ooit de compromisloze pleitbezorger van. Maar diens budgettaire gestrengheid was natuurlijk net zomin een onthecht, wetenschappelijk standpunt als de toegeeflijkheid van de huidige spd-minister van Financiën Hans Eichel. Steeds ging het om politiek, om macht.
Het verschil is dat de Duitse politiek eerst in het Nederlandse straatje paste en nu niet meer. Zalms verbeten aanhankelijkheid aan het Stabiliteitspact is desondanks begrijpelijk en strekt hem tot eer. Maar intussen moet ook worden vastgesteld dat het illu-siepolitiek is gebleken. Samen met Waigel stampte Zalm lekker