wereld, staten met machtswil en een krijgsmacht van gewicht, met bovenregionale of mondiale belangen en een grensoverschrijdend verantwoordelijkheidsbesef. Zonder dergelijke landen zou in grote delen van de wereld onbeheersbare chaos optreden. Het is een misverstand te denken dat internationale instituties die rol kunnen vervullen. Een instelling als de vn is alleen maar effectief als een sterke lidstaat zich als aannemer opwerpt, dan wel de volkerenorganisatie voor zijn karretje weet te spannen. De vn waren machteloos in Joegoslavië, totdat de Verenigde Staten zich er, vaak nogal hardhandig, mee gingen bemoeien - ook zonder vn-mandaat.
Velen hechten aan de idee van een internationale rechtsorde, aan multilateralisme in plaats van (Amerikaans) unilateralisme, aan het volkenrecht in plaats van het recht van de sterkste, aan recht in plaats van macht. Maar recht vergt macht en macht is iets wat vooralsnog vrijwel uitsluitend ‘unilateraal’ voorhanden is. Macht bestaat in de relatie tussen staten of allianties van staten, en berust niet bij internationale organisaties. Machtsontplooiing gaat, gelegitimeerd of niet, vrijwel altijd vooraf aan het vestigen van een rechtsorde.
Ook wie tegen deze Irak-oorlog is, zal de tekortkomingen van het multilateralisme onder ogen moeten zien en tevens dienen te erkennen dat de tegenstelling tussen unilateralisme en multilateralisme nogal vals is. De wapeninspecties in Irak, bijvoorbeeld, gebeurden keurig netjes onder auspiciën van de vn, maar waren er nooit gekomen zonder het drijven en dreigen van de Amerikanen.
Het is niet de vraag of Amerika de oorlog wint en Saddam Hoessein verdwijnt. De vraag is veeleer hoe de oorlog tegen Irak de wereld ordent en de internationale verhoudingen beïnvloedt. Dat hangt mede af van het verloop van de oorlog, van de snelheid waarmee het regime valt, het aantal slachtoffers, de reacties in het Midden-Oosten. Naar alle waarschijnlijkheid versterken de Verenigde Staten hun exclusieve positie als supermacht én laatste soeverein: het enige land dat in internationale aangelegenheden nog grotendeels autonoom handelt.