Van der Horst berekende dat alleen al in Amsterdam 425 politici rondlopen: één op 1750 Amsterdammers. Naast deze Hollandse stroperigheid en versnippering zou het buitenland gunstig afsteken. München klaart de klus met drie (loco-) burgemeesters en 82 raadsleden. Miljoenenstad New York neemt genoegen met ‘een burgemeester en 51 raadsleden. That's all.’ Het leek me nogal kras en het is dan ook gewoon niet waar. New York telt inderdaad 51 raadsleden - één per district - en een (gekozen) burgemeester. Maar ook de vijf New Yorkse boroughs, stadsdelen, hebben elk een gekozen voorzitter en eigen raad. Daarnaast heeft de stad een gekozen comptroller (thesaurier), en een gekozen public advocate, elk met een eigen hofhouding.
Anders dan bij de meeste Amsterdamse bestuurders, gaat het niet om vrijetijdspolitici. De burgemeester verdient tweehonderdduizend dollar per jaar, gewone raadsleden toucheren bijna een ton. Zij zijn allemaal beroeps, hebben eigen staven en zijn meebesturende baasjes in eigen district. Ieder district telt bovendien een community board met bescheiden bevoegdheden op velerlei terrein en vijftig benoemde, niet-gesalarieerde leden. Ook het echte raadslid zit in die gemeenschapsraad, maar zonder stemrecht. Alleen al in deze nederigste New Yorkse bestuurslaag zijn derhalve zo'n 2500 amateur-politici in de weer.
Ook de staat New York manifesteert zich in New York City. Niet minder dan 85 - uiteraard gekozen - leden van de Assemblee, het huis van afgevaardigden, vertegenwoordigen een district in New York City, net als ruim dertig senatoren. Bovendien bevinden zich vijf counties, de kleinste bestuurlijke eenheden van de staat, op het grondgebied van de stad - met alles erop en eraan. Bij dit alles komen nog talloze publiekrechtelijke lichamen en functionele besturen als agentschappen, autoriteiten, commissions en commissioners. Tot voor kort kozen de New Yorkers ook publieke schoolraden. Deze (onvolledige) opsomming illustreert een imposante wirwar van instellingen, competenties en rivaliteiten. Ook in Nieuw Amsterdam wemelt het van de politici (over gekozen rechters en aanklagers hebben we het nog niet eens); New Yorkers kunnen meepraten over bestuurlijke spaghetti.