mocratie in de steigers’ is het voor een groot deel gewijd aan de voors en tegens van de staatsrechtelijke vernieuwingen. De sociaal-democratie blijkt verdeeld. Dat is nauwelijks opmerkelijk. Wel opmerkelijk is dat de ‘monarchale sleutel’ van de Nederlandse Grondwet als argument tegen staatkundige vernieuwingen wordt ingeroepen. De betreffende auteur, staatsrechtskundige F. de Vries, tevens PvdA-fractievoorzitter in de gemeenteraad van Groningen, doelt daarmee op de grote afwezige in Nederlandse Grondwet en democratie: de volkssoevereiniteit.
Inderdaad heeft de ‘volkswil’ ten onzent constitutioneel nooit het volle pond gekregen. Het soevereine volk moest nu eenmaal, tot de dag van vandaag, concurreren met die andere soeverein: de Koning. De Grondwet ademt die tweeslachtigheid. In De eed op de kaatsbaan, zijn fraaie afscheidscollege, wees de Leidse hoogleraar Van der Burg hier enkele jaren geleden ook al met nadruk op. Of sprake is van een oorzakelijk verband is moeilijk te zeggen, maar in de praktijk paste de verdonkeremaande volkssoevereiniteit perfect bij de voorkeuren van het politieke establishment. Sinds jaar en dag ziet deze het liefst een democratie die de volksinvloed sterk tempert. Meer democratie komt al snel in de buurt van populisme en, dus, verfoeilijke volkse gevoelens.
De Nederlandse democratie is indirect, vertegenwoordigend, elitair, consensusgericht, biedt een hoofdrol aan ‘bemiddelende’ partijen en grossiert in benoemde ambten. In vergelijking met andere landen gaan Nederlandse kiezers ook slechts hoogst zelden naar de stembus. Maar in het kielzog van ‘Fortuyn’ staan de regeringspartijen op het punt de balans enigszins te verschuiven en meer macht bij de kiezers te leggen. De beoogde staatkundige vernieuwingen zijn een poging om de vanouds zwakke Nederlandse volkssoevereiniteit te versterken. Ondanks interne kritiek is de PvdA bereid hierin met Balkenende 11 mee te gaan.
Het is een tegenstrijdige - of complementaire? - ontwikkeling. Op het Europese front gebeurt namelijk iets heel anders: daar levert Nederland steeds meer soevereiniteit in. Een Europese grondwet, hoe die er ook precies uit komt te zien, zal zeker geen einde maken aan die sluipende soevereiniteitsoverdracht. Om-