wijzen. Maar tegenwoordig is niemand nog uit één stuk gehouwen, zoals onze negentiende-eeuwse voorvaderen. Bovendien houden beide bestuurslagen zich met zeer uiteenlopende zaken bezig. Ook daarbij past geen ondeelbare stem.
Stel bijvoorbeeld dat u in de provincie uw stem had willen verheffen tegen betonsocialisten die voornemens zijn een middeleeuwse polder te offeren aan ‘domme’ havens en bedrijfsterreinen. Net als veel economen begrijpt u immers dat met verfijnd beleid grotere welvaartseffecten te boeken zijn dan met grootscheepse investeringen in voor de Nederlandse kenniseconomie achterhaalde, laagwaardige activiteiten als overslag en transport.
Op weg naar het stemhokje liet u uw slimmere keuzen nog eens de revue passeren: biologische landbouw, behoud van de grutto, upgraden van uitgewoonde stadsgebieden, herinrichten van vervallen bedrijfsterreinen, impulsen voor technisch onderwijs. Het moet ook maar eens uit zijn met steeds weer nieuwe ‘zichtlocaties’ langs brede ontsluitingswegen. Het zou dus GroenLinks worden. Maar u rekende buiten uw alter ego, dat zich gaandeweg begon te roeren: ‘Een stem op GroenLinks is een stem op Chirac. Wil je dat wel?’
De combi-stem is een verscheurde stem, omdat het op een hoop gooien van provincie en Eerste Kamer geen rekening houdt met onze ‘postmoderne’ meervoudigheid. Vóór ‘law and order’ in de binnenstad, vóór een hoog grondwaterpeil in het veenweide-gebied, vóór de oorlog tegen een tiran. Ons ene hoofd kent meerdere zinnen. Dat is geen zweven, maar weloverwogen kiezen op grond van issues. Een aparte ‘provinciale’ stem, zonder gevolgen voor de Eerste Kamer, stelt kiezers beter in staat om doelgericht te stemmen. Dat systeem sluit aan bij een samenleving waarin politieke voorkeuren niet langer blind volgens beginsel en ideologie te ordenen zijn.
‘Gedifferentieerd’ en uitgesproken kiezen kan alleen als er meerdere bestuurslagen zijn. Provincies stellen kiezers bijvoorbeeld in staat onbezwaard ‘groen’ te stemmen. Het provinciebestuur moet dan wel op terreinen als natuur, milieu, verkeer en ruimtelijke ordening wezenlijke bevoegdheden houden of krij-