leden nog lang vast dankzij hun monopolie op de programmabladen, maar verliezen nu ook snel terrein, kranten zien zich gedwongen zichzelf steeds opnieuw uit te vinden. De grote collectiviteiten uit het tijdvak van de verzuiling zijn verstrooid en versnipperd geraakt, door individualisering en commercialisering: van trouw vara-lid tot Edah-koper en sbs-kijker. Groepen ideologisch gelijkgestemden veranderden in marktsegmenten van mensen met eenzelfde levensstijl.
Naar verhouding heeft de vakbeweging in dit geweld redelijk standgehouden. Weliswaar werd ze gedecimeerd in de marktsector: met name in nieuwe delen van de economie, zoals de ict-sector, boeren de bonden ronduit slecht. Ook gaat er bar weinig werfkracht van hen uit op jonge, goed opgeleide werknemers - met drastische vergrijzing als gevolg. Maar in de quartaire sector zijn ze nog altijd sterk.
Dit relatieve succes is te danken aan de zogeheten ‘moderne vakbeweging’, begin vorige eeuw ontstaan, die koos vóór constructief onderhandelen over alleszins redelijke verbeteringen voor werknemers en tégen politiek activisme. Die moderne vakbeweging was nooit primair ‘identiteitsorganisatie’, maar belangenorganisatie. Anders dan omroep, krant of politieke partij vervulden de bonden in Nederland van oudsher voor hun leden een directe economische functie. En terwijl de publieke omroep het zwaar te verduren kreeg van de commerciële zenders, kranten van televisie en internet, politieke partijen van de media, hebben zich nooit nieuwe instituties aangediend die de vakbeweging concurrentie aandeden. Ondernemingsraden zijn op hun best rivalen, geen concurrenten. Op het gebied van arbeidsvoorwaarden, hun kerntaak, hoeven de bonden niets of niemand naast zich te dulden.
Als feitelijke monopolist geniet de vakbeweging ook nog eens zware wettelijke bescherming. De overheid bekrachtigt het alleenvertoningsrecht op arbeidsvoorwaardelijk terrein door cao's aan bedrijfstakken op te leggen. In allerlei overlegorganen zijn bonden de enige rechtmatige vertegenwoordigers van de werkende bevolking - ook al organiseren zij inmiddels slechts een