ontspoorde overheidsfinanciën te saneren. De laatste jaren leeft daarnaast steeds nadrukkelijker de wens om burgers en bedrijven meer zeggenschap over bestedingen te geven en de overheid minder. De overheid blijkt immers lang niet altijd in staat om betere keuzes te maken dan de burgerij. Enkele recente ‘centenkwesties’ demonstreren dit ten overvloede.
We hebben kunnen lezen over de doodsstrijd van Kliq, voorheen Arbeidsvoorziening, troeteldier van Paars, dat zijn nadruk op ‘werk, werk, werk’ bekocht met reusachtige uitgaven voor arbeidsbemiddeling. Kliq moest, afgeslankt en wel, in de markt op eigen benen kunnen staan, maar al binnen drie jaar bleek dat niet haalbaar - ondanks een aanzienlijke bruidsschat. Faillissement kan nu alleen vermeden worden door massaontslagen en drastische loonsverlagingen voor het resterende personeel. Ineffectief, inefficiënt. Kortom, al die jaren veel te duur geweest: de overheid besteedde haar geld slecht.
Andere actuele voorbeelden. Balkenende 11 rationaliseert het uwv, de nieuwe uitkeringsfabriek, en hevelt taken over naar de (veel efficiëntere) Belastingdienst. Gevolg: het uwv kan met 7000 banen minder. Of neem de megakosten van een jarenlang falend asiel- en immigratiebeleid. Terwijl Balkenende 11 eindelijk asielcentra sluit en het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (coa) inkrimpt, rekent het Centraal Planbureau (cpb) de natie voor hoe dramatisch inadequaat het immigratiebeleid al die jaren is geweest. De allerbeste bedoelingen hebben geleid tot een allerbelabberdste arbeidsmarktparticipatie van nieuwkomers.
Onderwijs, zorg en veiligheid zijn begin van de nieuwe eeuw de heilige drie-eenheid van politiek Den Haag. ‘Beleidsintensiveringen’ komen daar terecht. Dan is het oppassen geblazen. Extra uitgaven leidden eerder amper tot meer mensen voor de klas, handen aan het bed of blauw op straat. Nu al is te voorzien dat de cpb's en Berenschots van deze wereld over enkele jaren zullen vaststellen dat de overheid alweer belastinggeld ondoelmatig heeft uitgegeven.
05-07-2003