Al tientallen jaren gaat heel veel politieke strijd over omvang en reikwijdte van de verzorgingsstaat. Sinds de jaren zeventig zetten kabinetten steevast in op versobering, sanering en vergroting van het draagvlak. Vervolgens loopt ‘de’ samenleving te hoop tegen de ‘uitverkoop’, het ‘asociale beleid’, het ‘gebrek aan s-o-l-i-d-a-r-i-t-e-i-t’. Er volgen concessies, de scherpste kantjes gaan eraf. De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen - daar zijn we het allemaal over eens - en de meest kwetsbaren moeten worden gespaard.
Rolverdeling en kretologie liggen vast, zoals blijkt uit de obligaat strijdvaardige reacties op het Hoofdlijnenakkoord van Balkenende 11. Jan Marijnissen, bij uitstek de vertolker van het Nederlandse rechtvaardigheidsgevoel, verweet het kabinet in het debat over het regeerakkoord er een ‘bitter mensbeeld’ op na te houden. Mensen zijn immers niet zomaar ziek, zij zitten niet voor hun plezier in de bijstand, vragen niet lichtvaardig om huursubsidie en benutten de wao heus niet om een arbeidsloos inkomen op te strijken. ‘Prikkelen’ helpt daarom ook niet - dat komt neer op pesten en straffen.
Marijnissen en de zijnen redeneren nog precies zoals de wetgever in de jaren zestig, toen de meest problematische socialezekerheidswetten werden geschreven. De wetgever ging toen uit van een statisch mensbeeld en introduceerde een wet, bijvoorbeeld de wao, in de veronderstelling dat ons gedrag precies hetzelfde zou blijven. Zo raamde hij het aantal mensen dat recht op deze mooie regeling zou doen gelden veel te laag. Want in werkelijkheid dynamiseren wetten ons gedrag, bepalen het zelfs in hoge mate. Het aantal wao'ers overtrof daardoor al snel ruimschoots de ramingen.
Mensen reageren op veranderingen in hun omgeving. Dat is helemaal niet bitter, dat is goed, zo overleven we - als individu en als soort. We passen - slim, calculerend, jaloers, wanhopig - ons gedrag aan de omstandigheden aan, maken gebruik van kansen en gelegenheden. Zoals veel mensen hun gedrag ‘fiscaliseren’ door gewiekst allerlei voordeeltjes in belastingwetten te zoeken, zo gaan ze ook om met de sociale zekerheid. De professionals