strakker kader voor de overheidsfinanciën. Bijgevolg was de Zalmnorm, de nieuwe naam voor het ‘structurele begrotingsbeleid’ van Zijlstra, bijna acht jaar zo goed als onomstreden.
De klad begon er in te komen in de opmaat naar de verkiezingen van mei 2002. Al in de loop van 2000 begon de PvdA onder leiding van Ad Melkert aan de lange draai naar - weer - een eigen staatsschuldopvatting. Het toverwoord dat de weg baande voor hernieuwde keynesiaanse tekortfinanciering was ‘investeren’. De sociaal-democraten wilden (en willen) ‘investeren’ in zorg, onderwijs en veiligheid, in ‘de kwaliteit van het bestaan’. Het terugdringen van de staatsschuld moest maar een tandje minder.
‘Investeren’ klinkt prachtig: degelijke bankier en bevlogen politicus komen er perfect in samen. Feitelijk gaat het bij deze zogenaamde investeringen domweg om (hogere) uitgaven, hoofdzakelijk bestemd voor salarissen van oud en nieuw personeel in genoemde sectoren. Daar is op zich niets op tegen. Voor hogere uitgaven voor meer of beter onderwijs kan de politiek kiezen. Voor zorg en politie is het niet anders.
Waarom is de nieuwe consensus dan toch ongewenst? In de eerste plaats omdat er nauwelijks behoorlijke plannen zijn voor het verbeteren van de kwaliteit van de diensten van overheid en semi-overheid. Alleen maar geld naar behoeftige sectoren dirigeren, zo leert de ervaring, heeft geen effect. Onderweg naar bed, klas of straat verdampen de miljoenen op geheimzinnige wijze, waardoor per slot van rekening een gelijke of zelfs mindere prestatie wordt geleverd.
Bewijsstukken bij deze wrange constatering zijn recent veel in het nieuws geweest. Bij nadere beschouwing - door Algemene Rekenkamer of andere controleur - blijft er weinig heel van nieuw, geldverslindend overheidsbeleid. Gesubsidieerd werk, grotestedenbeleid, Grote Werken (Betuwelijn, hsl), armoedebestrijding, integratiebeleid, meer blauw op straat - steeds is de vraag waar de miljarden terecht zijn gekomen en of de, nevelige, beleidsdoelen zijn gehaald. Wel kost het altijd meer dan aanvankelijk voorgespiegeld.
Dat aan nieuw beleid grote financiële en bestuurlijke risico's