Woord vooraf
Den zevenden October 1938 verscheen voor het eerst een vervolgens wekelijks voortgezette bijlage bij het weekblad ‘De Reformatie’, die een toelichting op den Heidelbergschen Catechismus wilde geven. De verschijning werd onvermoeid voortgezet - acht pagina's per week - totdat de Duitschers, dat wil zeggen: de nationaal-socialistische revolutionairen, daartoe ‘opgewekt’ door menschen, die in de kerk een ambt bekleedden of zeiden te bekleeden, de verschijning van het blad verboden. Dit geschiedde in de eerste maanden na hun inval in Nederland, waarop van Nederlandsche zijde met een oorlogsverklaring was geantwoord.
Eerst na den oorlog kon het blad opnieuw verschijnen. De moeilijkheden, die ook toen aan de papierdistributie verbonden bleven, waren de oorzaak, waardoor het niet meer doenlijk bleek de wekelijksche acht pagina's voor de bijlage te reserveeren. Zoo werd het eerst in Juli 1947, dat het in October 1938 begonnen werk kon worden voortgezet. Het Duitsche verbod, bovenbedoeld, dateerde van Augustus 1940; de storing heeft dus bijna zeven jaren geduurd.
Zeven jaren beteekenen veel in een menschenleven. Ze beteekenen bijzonder veel, wanneer het jaren zijn, die waren gereserveerd voor de ten-uitvoer-legging van een werkprogramma, dat zelf over ongeveer twintig jaren zich uit wou strekken. De bedoeling was oorspronkelijk in ongeveer tien deelen, zoo niet in meer, de toelichting