III De Lutherse Kerk.
Vertoont de Lutherse Kerk de kenmerken van de ware Kerk? Zij werden in de Reformatietijd veelal als ware Kerk beschouwd door de Calvinisten. Zij hebben aan het kenmerk der ware kerk in zoverre vastgehouden, dat ze zich bonden aan het Woord en niet vervolgden, die heilig wilden leven.
Maar thans is het iets heel anders. Nu is het Lutheranisme uitgekomen bij het Modernisme en is in Duitsland één der sterkste uitvalspoorten van het Barthianisme.
De tegenstelling tussen het Calvinisme en het Lutheranisme is dat het le in hoofdzaak gelijk gebleven is, het 2e daarentegen niet.
We moeten niet zeggen, dat de oude Gereformeerden veel gunstiger stonden tegenover de Lutheranen dan thans. Maresius' woord, gebaseerd op 1 Cor. 3:11 en Col. 2:19 geldt nu niet meer ten aanzien van de huidige Lutherse Kerk.
Vandaag geeft men fundamenten (van de leer) en caput (de hoofdzaken van de leer) cadeau. Dogmatische verschillen op kleine puntjes is mogelijk, als je niet diep genoeg doordenkt. Maar als je goed werkt en tot de fundamenten doorstoot, dan raak je altijd het caput (de hoofdzaak).
Wie inzake de openbaring denkt à la Barth en philosophen als Schleiermacher en Hegel de Kerk binnenhaalt, die heeft fundamenten en caput versneden.
I. Dus geen pluriformiteitsproblemen oplossen met oude tolerantie van Gereformeerden (Maresius).
Je kunt Episcopius en Uytenboogaerdt met genoegen (niet met stichting) lezen, maar de huidige Remonstranten zijn een heel beetje anders!
II. Denk ook hieraan: de vorst bepaalde in zijn gebied de religie. Nu kan een baron nog wel eens beslissen of er een moderne of confessionele dominee komt. Zo heeft dus de soc. constructie invloed op de ontwikkelingsgang der kerk.
Thans betekent een politieke invloedssfeer niets meer: de U.N.O. maakt de politiek. Huiveringwekkend, dat zo makkelijk de Nederlandse souvereiniteit wordt cadeau gegeven (Koningin bij de gratie Gods).
Om op Luther terug te komen: we moeten erkennen, dat God de historie gemaakt heeft. Hij werkte Reformatie, hier zus, elders zo. De feiten niet normatief, maar ze dwingen wel bij het aanleggen van de norm. Als ze caput en fundamenten evertere, is er geen ware kerk meer. De notae blijven zinvol.
In een ander land dus aansluiten bij de bestaande kerken.
In K.O. nadere interpretatie van dit artikel, n.l. middelmatige dingen. adiaphora - dingen, die er niet op aankomen.
Eigenlijk zijn er geen adiaphora, want niets ontsnapt aan Gods norm. Maar niet altijd kunnen we Gods norm verstaan. Dus we laten elkaar, ook de buitenlandse kerken, daarin vrij. Maar de notae ecclesiae blijven gelden.