Artikel 4.
De Canonicis Libris Veteris en Novi Testamenti.
Artikel 4 gaat over de canoniciteit van de Bijbel. Canon is een Griekse term. In Galaten 6:16 moet het woord kanon meer in het algemeen vertaald worden als: een regel, om naar te leven.
De canon is: norma et regula fidei et morum.
Hier is canon in engere zin gebruikt. De grote vraag, die steeds weer gesteld is, is deze; Hoe is de canon ontstaan? Men komt hier vaak te staan voor een cirkelredenering, die niet bevredigt. Rust is in dezen alleen te vinden bij dit geloofs-axioma: Wanneer het God behaagt tot ons te spreken, dan zorgt Hij er ook voor, dat wij dat spreken onderkennen. Om eens een voorbeeld te noemen: Meneer Multatuli zit op een bankje in het bos. Het is koud weer. Hij ziet een armoedig vrouwtje, dat bezig is hout te sprokkelen. Nu wil Multatuli haar op een kieze wijze een aalmoes geven. Hij legt een zilverstuk op het pad, waar ze langs moet komen. Helaas neemt het vrouwtje die weg niet, en een ander gaat er met het geld vandoor. Zo vond ze niet wat haar gegeven werd, wat althans voor haar was bestemd.
Als God echter Zijn Woord geeft, dan zorgt Hij er ook steeds voor, dat wij het vinden! Geloof alleenlijk!
De canon spreekt uit: De Bijbel is perfect en sufficient; ze heeft ook macht, om te oordelen: ze is een iudex controversiarum. Zo is dus niet b.v. de philosophie de verklaarster van de Bijbel. De schrift zelf geeft uitleg en beslist zelf over alle geschilpunten. In tegenstelling met de Roomsen zeggen wij:
de Bijbel is canon. Nihil opponi potest. De Bijbel is authentiek. Ze is ingedeeld in twee testamenten. Testament = diathèkè =
= verbond. De term kan inhouden: een sponseo, een lex, en ook een testatio mentis. Al deze drie elementen liggen in het woord besloten.
Wat de Roomsen betreft: Vroeger was de Bijbel enkel bestemd voor de geestelijkheid. Langzamerhand treedt daar verandering in: De Bijbel wordt nu ook aan ‘leken’ ter lezing verstrekt. De clerus blijft hierin echter de hoogste autoriteit. Bij Rome is het de Kerk, die autoriteit verleent aan de Bijbel: De kerk is canon. De Roomsen plaatsen zo consequent de canonieke en de apocriefe boeken naast elkaar. De kerk is het immers, die uiteindelijk bepaalt, wat goed is in die boeken. Rome plaatst zo het schepsel op een voetstuk, dat het niet toekomt. We mogen geen tegenstelling maken tussen het Oude en het Nieuwe Testament, b.v. alsof het Oude Testament Wet, en het Nieuwe Evangelie is. Men vindt hier de dwaze exegese van Paulus' woord: De letter doodt, de Geest maakt levend. Het volk maakt er echter van