schap, schreef hij tot tijdverdrijf zijn reisverhaal in het Frans, volgens de mode, Il Milione, dat een der beroemdste boeken werd. Velen hielden het voor verdichtsel, maar geleerden, die nadachten over de onbekende delen van de wereld,
geloofden dat er in de beschrijving van de verre gewesten een kern van waarheid kon zijn. Het heeft in ieder geval, te zamen met Le livre des merveilles van Mandeville, die veel uit de Milione overnam, tot de tijden van Columbus en Da Gama toe, een sterke bekoring gehad voor allen die peinsden over hetgeen er buiten de bekende wereld verborgen lag.
De Venetianen, nadat zij Genua overwonnen hadden meesters van de drukstbevaren zee, hadden meer ondervinding van de zeevaart dan enig ander volk, men zag hun vlag van San Marco in alle havens, tot de Cinque Ports, Brugge, Hamburg. En zij zochten nog verder naar markten. Tegen het eind van de dertiende eeuw voer een galei met de gebroeders Zeno langs de kusten van de Oostzee, langs de Noorse fjorden, en stak naar Groenland over. Een zekere Querrini, koopman aan de Rialto, kwam omstreeks 1350 op de Lofoten. Een andere koopman keerde kort daarop in zijn stad terug met een reisverhaal van Indo-China.
Al die berichten werden nauwkeurig onderzocht. De monniken in het klooster San Michele, op Murano, hielden er zich mee bezig en een van hen, fra Mauro, tekende daar een kaart die een machtige invloed heeft gehad op de ontdekkingen van de vijftiende eeuw. De kust van Afrika stond erop getekend, in het oosten van de Rode Zee tot Mozambique, in het westen een deel ervan tot de Kaap de Goede Hoop en een eindweegs oostwaarts. De naam van die landpunt stond daar: Capo del Diavol. Hoe kwam fra Mauro aan de kennis dat een schip rondom Afrika kon zeilen?
En een andere vraag is deze: de kaart van fra Mauro dateert van 1459, bestond er een andere voor de zijne? Het was voor 1456 dat er een Venetiaanse galei met zeil en riemen voorbij Sagres voer, de naar de Atlantische Oceaan uitstekende punt, waar Dom Henrique, de Zeevaarder, zat te turen naar de horizon. De galei, voor Vlaanderen bestemd, bleef wegens slecht weer voor Lissabon liggen. Dom Henrique hoorde dat de koopman aan boord, Alvise Cadamosto, gesproken had van de Afrikaanse kust, hoe zij gemakkelijk te bezeilen was, hoe er in het zuiden een