eene oorlogvoerende natie vrede te sluiten, en om rust en vrede te bewaren, aan den opperhoofden eene soort schatting in den vorm van presenten te betalen. Neemt men de ondringbaarheid onzer wouden in aanmerking, de geringheid der troepenmacht, die door Nederland in de kolonie worden gehouden, de onbekendheid met het terrein, en zooveel andere zaken meer, dan mag aan het bestuur niet verweten worden, dat het de eer onzer vlag niet hoog heeft gehouden door verdragen met muiters te sluiten.
Hoe het ook zij verdragen werden gesloten en de Marrons dus als een onafhankelijk volk erkend. Naar men weet, zijn de slaven uit verschillende deelen van Afrika hier aangevoerd. Dat er dus verschil was in taal, enz. laat zich begrijpen, ook dat met elkander overeenstemmende stammen zich bij elkander aansloten. Op deze wijze verklaart zich het best de onderscheiding in verschillende stammen nog heden ten dage.
Waren de boschnegers - ik blijf ze zoo noemen - toen zij door de blanken werden verontrust, genoodzaakt heel diep landwaarts te trekken om hunne kostgronden aan te leggen, en mochten ze toen met recht met den naam van ‘boschnegers’ bestempeld worden, naderhand zetten zij zich neder dicht aan de oevers der rivieren, waar dorpjes ontstonden.
Deze nederzettingen hebben geene verandering gebracht in den naam, en de nakomelingen der weggeloopen slaven heeten nog altijd ter onderscheiding van stad- en plantage-negers, ‘bosch’ negers.
Over elk dorp voert nu een ‘kapitein’ het gezag, terwijl verscheidene dorpen van één stam vereenigd staan onder een groot opperhoofd, graman d.i. gouverneur geheeten.
Het spreekt haast van zelf, dat hoewel het bewezen is, dat ook deze negers vatbaarheid hebben voor beschaving en ontwikkeling, de beschaving er zeer laag staat.
En hiermee neem ik afscheid van de geschiedenis om U te voeren op een veld, waar ik mij beter bewegen kan.
Napoleon op St. Helena in... neen, dat mag ik niet zeggen, Hildebrand heeft uitgeroepen: ‘Napoleon op St. Helena.... En al zei ik nu ook: Napoleon op St. Helena at eens gebakken ham met kievitseieren, men zou mij toch van plagiaat beschuldigen, omdat die groote meester de drie eerste woorden in die volgorde heeft gebruikt! Dus maar: Napoleon in zijn onderbroek.... Maar dat mag ik ook niet, want het kan gebeuren, dat dames dit stuk in handen krijgen, weet je, en een onderbroek! foei, wat een woord! Maar dan mag ik niet voortgaan, want de man, dien ik je wil voorstellen, heeft broek noch onderbroek aan.