Curriculum vitae van Hugo Ryckeboer
Hugo Ryckeboer is geboren te Veurne op 26 juli 1935. Hij groeide op in de Belgische Westhoek in het dorp Izenberge, thans een onderdeel van de gemeente Alveringem en volgde de lagere school tot en met de 4de graad achtereenvolgens in de gemeenteschool van Izenberge en van Alveringem. Van 1948 tot 1954 doorliep hij de oude humaniora in het Bisschoppelijk College te Veurne. Van 1954 tot 1959 studeerde hij Germaanse filologie aan de universiteiten van Leuven en Gent. In 1959 werd hij in Gent licentiaat in de Germaanse filologie. Hij schreef als licentieverhandeling: Een bijdrage tot de antroponymie van de streek rond Brugge in de eerste helft van de 14de eeuw aan de hand van 3 cijnslijsten van de Gentse St.-Pietersabdij.
Van 1959 tot 1970 was hij werkzaam in het middelbaar onderwijs, achtereenvolgens in het Koninklijk Atheneum te Koekelberg, de Rijksnormaalschool te Gent en de Rijkshogere Technische en Handelsschool te Gent.
In 1970 werd hij gedetacheerd met bijzondere opdracht als wetenschappelijk medewerker bij de Afdeling Dialectologie van het Instituut voor Dialect-, Volks - en Naamkunde van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen te Amsterdam (thans P.J. Meertens-Instituut), met de opdracht mee te werken voor het Vlaamse taalgebied aan de Atlas der Nederlandse Klankontwikkeling (ANKO) en een informantennet voor de dialectenquêtes in Vlaanderen uit te bouwen.
Vanaf juni 1972 tot heden is hij redacteur aan het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten. Sedert 1982 is hij de coördinator van dit woordenboekproject.
Van 1976 tot 1984 werkte hij tevens als chargé de cours compléméntaires aan de Section de Néerlandais van de Université Charles de Gaulle - Lille III in Rijsel.
In 1987 is zijn gezamenlijk wetenschappelijk werk door de Raad van Bestuur van de Universiteit Gent op advies van de faculteitsraad van Letteren en Wijsbegeerte gelijkwaardig verklaard met een doctoraatsdiploma.
Vanaf 1989 is hij secretaris van het Permanent Overleg Regionale Woordenboeken (REWO) onder de auspicieën van de Nederlandse Taalunie. Van 1992 tot 1994 was hij bestuurslid van de (Vlaams-Nederlandse) Vereniging voor Dialectologie en vanaf 1990 van de Stichting Nederlandse Dialecten, die de Dialectendagen organiseert in 's-Hertogenbosch.
In 1994 werd hij lid van de Koninklijke Commissie voor Toponymie en Dialectologie.