dikwijls verkeerd voorgesteld en soms helemaal vervalst wordt.
Ook de jongere generatie kent het grillige verhaal niet. Zij groeide op in een broeikas van partijpolitieke taaltwisten, die de ware betekenis en draagwijdte van de nationale strijd verdoezelden of scheeftrokken. Tegen het scherm van wereldwijde conflicten, die aandacht opeisen voor historische machtsverschuivingen, voor genocide en massahongersnood, zag die jonge generatie in het eigen land de bekrompenheid en de intolerantie van dorpspolitieke intriganten geprojecteerd.
Haar werd niet verteld dat de strijd van de Vlamingen om zelfbehoud en zelfbevestiging moet worden geplaatst in het bevrijdingsproces van de volkeren, die in de loop van de jongste twee eeuwen tegen onmondigheid en achterstelling rebelleerden.
De Vlaamse Beweging is inderdaad geen reactionaire stroming om racistische of fascistische waarden te stimuleren of te bewaren. Zij is een uiting van vooruitstrevend, sociaal humanisme. De Vlaming kwam in opstand tegen zijn lot, omdat hij zich wilde bevrijden van het kunstmatige, het onechte, dat op hem, op zijn volk en zijn cultuur was gaan vastzitten. Taalstrijd en flamingantisme kunnen enkel in dit perspectief worden begrepen.
Het is in die geest dat ik getracht heb het jongste hoofdstuk uit de geschiedenis van dit volk-in-beweging te schetsen, ook en vooral voor de jongere generatie die - naarmate de Vlaamse gemeenschap sterker en autonomer wordt - meer interesse gaat krijgen voor de eigen nationale geschiedenis, de genesis en het verloop van haar staatkundige problemen, het waarom van het heden en de kansen voor morgen.
Het is een zeer bescheiden poging om de geboorte van het moderne Vlaanderen te vertellen en te verklaren. Er wordt eerst even herinnerd aan de rode draden, die doorheen de