Verantwoording
Dit boek is een bewerking van mijn op 28 januari 1994 in Utrecht verdedigde dissertatie Schrijven is zilver, spreken is goud. Oratuur, auratuur en literatuur van de Nederlandse Antillen en Aruba. De wijzigingen zitten vooral in het inkorten van een aantal detailkwesties, het verwerken van het notenapparaat in de tekst en het weglaten van de bijlagen. De opzet, de grote lijnen van de uitwerking en de standpuntbepalingen bleven ongewijzigd.
De aanleiding tot het schrijven moet gezocht worden bij Prof.Dr. J.J. Oversteegen die ik ontmoette toen hij in januari 1986 op de hem eigen enthousiaste en enthousiasmerende wijze deelnam aan een vierdaags op Curaçao georganiseerd Cola Debrot-symposium. Aan het eind van de eerste dag keken we vanuit Fort Waakzaamheid over Willemstad uit en spraken we over de Antilliaanse literatuur. Een jaar later hernieuwden we het persoonlijk contact bij de vuurtoren van het Arubaanse Californië en werden de plannen om een literatuurgeschiedenis van de Nederlandse Antillen en Aruba te schrijven meer dan los beach-zand. Voor mij betekende het na jarenlang lesgeven aan het Colegio Arubano studie en tijdelijke verhuizing naar Nederland, wat mogelijk werd dankzij financiële en niet minder belangrijke morele steun van het op Aruba gevestigde UNOCA, de Amsterdamse Sticusa en het Haagse KabNA. Toen NWO een jaar later over de streep was, betekende dat het project nu in zijn totaliteit mogelijk werd.
Niet minder belangrijk dan de materiële omstandigheden is de morele stimulans. Hierbij spreek ik mijn dank uit aan allen die mij persoonlijk gesteund en geadviseerd hebben: Alice van Romondt, Maritza Coomans-Eustatia, Carel de Haseth, Harold Hollander en Prof.Dr. W.J. van den Akker. Het vinden van het benodigde materiaal hangt in hoge mate af van de medewerking en vooral van de medewerkers van de bibliotheken. In een boek dat van de organisaties uitgaat, past het de personen via de instituten waaraan ze verbonden zijn te noemen. Ik ondervond meer dan zakelijke medewerking van de Biblioteca Nacional Aruba, de Biblioteka Publiko Korsou, het Antilliaanse Centraal Historisch Archief, de bibliotheken van de Universiteit van de Nederlandse Antillen, de Fundashon Mongui Maduro, het Koninklijk Instituut voor de Tropen en de bibliotheek van de Sticusa in Amsterdam, het Algemeen Rijksarchief en het Depot van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.