ting over alle programma's biedt, een ravage aan te richten onder het abonneetal van de vroegere monopolisten op dat gebied. En dat is natuurlijk niet eerlijk, want ze hoeven er geen uitzendingen mee te financieren, en kunnen hun geld helemaal steken in hun blad dat daar blijkbaar steeds aantrekkelijker van wordt. (Ik ken het helemaal niet, bij mijn kapper hebben ze de Revue.) Dat is dus treurig en onrechtvaardig, maar met klagen en schelden bereik je niets dan je zelf belachelijk maken.
Waarom moet de PvdA, wier image toch voor een groot deel bepaald wordt door de vara, steeds weer achteraan komen sukkelen? Ontwikkelingen die niet tegen te houden zijn, moet je niet proberen zolang mogelijk tegen te houden, maar je moet zien hoe je ervan profiteren kunt. Tegen reclame op de televisie zou geen enkel bezwaar zijn wanneer je zorgt dat je er genoeg geld uitsleept om op een reclamevrij net betere programma's te brengen dan je vroeger doen kon. Van de regering zou je kunnen eisen dat ze, in het belang van de consument, een subsidie geven aan de Consumentenbond, zodat die regelmatig alle artikelen waar reclame voor gemaakt wordt met een koel oog op hun merites beoordeelt, - op het reclametelevisienet. En in plaats van Televizier voor heel of half fascistisch uit te maken, zou de vara samen met de andere omroepverenigingen een nieuw en aantrekkelijker programmablad hebben kunnen bedenken. Alles beter dan dit armelijke geklaag en brallerige gescheld, dat je ten slotte met opmerkingen als ‘Concurrentievrees bestaat bij ons niet’ een blos naar de wangen drijft.
Waarom blameren ze ons zo? Het zou toch mogelijk moeten zijn voor een socialistische partij, om de mensen op de één of andere manier het gevoel te geven dat ze er blij over is dat de welvaart waarvoor zo hard gevochten werd, nu voor allen in zicht komt, en dat ze dit proces best zou kunnen en willen versnellen. Door iedereen die zich beter dan je zelf aanpast aan de verlangens van het publiek, uit te maken voor fascist, heel of half, gaan de mensen op zijn allerbest medelijden met je krijgen, - en dat lijkt me voor een politieke partij dodelijk.
(21 november 1964)