affichemakers van alle richtingen.
Een van de onaangename kenmerken van propaganda is het onpersoonlijke - de meeste afiches en de meeste brochures maken niet de indruk door iemand gemaakt te zijn, maar door iets: een beweging, een blad, een comité of regering. Zij hebben dat gemeen met driekwart van de abstracte kruist die nu aan de lopende band wordt gemaakt, en die ook vaak wordt gekocht met het oog op interieur en behang. (Een gele vlek voor boven de paarse bank en twee meter gemengde pockets voor de boekenkast.) Ook de meest sociaal bedoelde schilderijen van Shahn maken daarentegen een met de hand gepenseelde indruk, en voor de kreten en de aanklachten die ze zijn, hebben ze een zonderling klein formaat: veel van de besten zijn niet groter dan een dubbele prentbriefkaart.
Van deze het meest ontroerende vind ik het portret van Sacco en Vanzetti. Twee mannetjes in ouderwetse pakken, met snor en vest en vlinderdas, samen op een pluche bank, de hoeden op de knieën, de handen in boeien. Men hoeft er maar weinig bij te weten en misschien niets.
Ze waren twee politieke gevangenen, ter dood veroordeeld wegens een bomaanslag, waaraan ze volmaakt onschuldig waren. Sindsdien zijn er groter misdaden begaan en ook is de morele waarde van het communisme waarmee veel van hun voorvechters sympathiseerden, diep gedevalueerd. Aan de waarde van het schilderij - ook de propagandistische - doet dat niets af, en dat komt niet omdat die twee mannen iets symboliseren. Integendeel, Shahn heeft ze niet van hun persoonlijkheid beroofd; niet het slachtoffer, of de onschuld, of de martelaar werd hier uitgebeeld maar heel precies Bartolomeo Vanzetti en Nicola Sacco. Zij kijken niet eens treurig, op de boeien na zouden het twee mannen in een wachtkamer, twee gasten op een bruiloft kunnen zijn. Ongetwijfeld zijn zij dat ook eens geweest, de politieke rol die zij in Amerika ten slotte speelden was niet de enige en niet eens de meest wezenlijke die ze in hun leven kregen. Twee lieve mannen met rare kettingen aan hun polsen. Je hoeft het niet met ze eens te zijn om door ze te worden overtuigd. Kijkt u zelf maar.