Ook niet die liefde, die bestaat in het rondstrooien van zoetsappige woorden vol medelijden en bezorgdheid met het lot van den werker, in het weekmaken van eigen en anders gemoed, dat uitloopt op het besluit: het is droevig maar niet te verhelpen; maar wel de liefde die aanmoedigt, die steunt, die helpt met raad en daad.
Die verlichte en werkende liefde heeft den schrijver ertoe geleid geen middel onbeproefd te laten, dat strookende was met zijne voorkeur om den werker te doen deelnemen aan de verbetering van zijn eigen lot, dat iets hoe weinig ook tot die verbetering kan bijdragen. In plaats van alleen te zoeken naar radikale al te dikwijls hersenschimmige redmiddels, heeft hij aandacht en lof ten beste, ook voor de geringste, ook voor de gedeeltelijke verbeteringen, die aan 's werkmans lot kunnen aangebracht worden.
En hier alweder ben ik het eens met hem. De opheffing van den lijdenden arbeidenden stand is onbetwistbaar eene zoo groote omwenteling als er ooit plaats greep onder de menschen. Wanneer wij nagaan, dat andere dergelijke omwentelingen ook langzamerhand, met schokken, met afgebroken stappen tot stand gekomen zijn, dan begrijp ik niet waarom men elke verbetering, ook deelsgewijze aangebracht, niet toejuichen zou.
De slavernij werd niet uitgeroeid door het Kristendom alleen, en te zelfder tijd; nu nog strijdt de rede tegen haar. Hoe werd het lijfeigendom uitgeworteld? Hier door het volk, daar door den heer. Het tooneel uit het Jeu de Paum was niet voldoende, om de gelijkheid der standen te veltrekken, ook later, ook nu moet daaraan gewerkt worden.
En waarom ook aldus niet met het groote sociale vraagstuk onzer eeuw? De samenwerkende maatschappijen maken van de arbeiders bazen, zegt men. Al ware het zoo, des te beter. De volksbank, de eigene werkershuizen maken hem tot eigenaar, tot kapitalist. Des te beter. Hoe minder slafelijke niets bezittende werkers er overblijven, hoe gemakkelijker het zijn zal het lot der anderen te verbeteren.
Op dit oogenblik, nu iedereen, die leest of schrijft, zich inlaat met de werkerskwestie, was het goed, dat iemand er het volk zelf over onderhield, - op dit oogenblik, nu er zooveel ongekookte en ongerijmde stelsels aan het volk voorgespiegeld worden, die zoo dikwijls het geweld als de ultima ratio der arbeiders in het verschiet doen