onbeholpen geteekende litho's en houtsneden, is de oprechtheid, de soberheid en onbedorvenheid. Bij sommigen treft ons de invloed der moderne kunstenaar. De leerlingen zijn geïnspireerd geworden door tafereelen, die zich momenteel in Rusland afspelen. Realisme, en daarnaast de nieuwe ideologie, vormen den grondslag van hun arbeid.
Ik geef hierbij twee reproducties naar litho's. Hoe karakteristiek is ‘De drukkerij’. Alles werkt er en beweegt. Maar waarom bewegen zich mensch en machine in die motorische kracht, in datzelfde tempo? Het is het gemeenschapsgevoel, dat allen beheerscht; dit staat ook te lezen in de hoek van de prent: ‘De drukkerij is een onmisbare schakel in de keten der algemeene kultuur’.
In deze prent, zien wij duidelijk den invloed der kubistische kunstenaars. Opvallend is, hoe het natuurlijke gevoel der leerlingen zich vereenigt met de primaire vormen, waartoe vele moderne kunstenaars in hun zoeken zijn gekomen.
‘De mijn’ geeft ons, zonder naturalistisch te zijn, de karakteristiek van een groote zwarte steenmassa met de kleine, als mieren werkende, menschen in de laagte.
Toen ik deze prenten en vele anderen zag vroeg ik me af: of onze bewondering voor de onbedorvenheid van deze prenten niet op een gebrek in onze maatschappij, waar het de ontwikkeling van deze bijzondere gaven geldt, duidt.
Waarom zijn deze prenten door leerlingen in het Rusland van nú gemaakt? Waarom werden ze er vroeger niet gemaakt? Waarom maken onze arbeidersjongens ze niet?
Deze vragen dienen we te onderzoeken, daar hieruit blijkt, dat het milieu, waarin we opgevoed worden, van zeer grooten invloed op onze karaktervorming is.
Niet de schoonheid van dit leerlingenwerk is in de allereerste plaats belangrijk, maar inzicht in de omstandigheden, die haar ontstaan mogelijk gemaakt hebben.
Zooals in elke overgangsperiode moeten we ook ten opzichte van kunst en kultuur, niet in de eerste plaats het positieve resultaat, hoe belangrijk ook, op den voorgrond stellen. Veeleer moeten wij de belangrijkheid in verband met de geheele ontwikkeling zien. De bijna drie jaren Russische revolutie (de prenten zijn in 1920 gemaakt) hebben het al mogelijk gemaakt, dat het moreel en het aesthetisch gevoel der jeugd niet werden bedorven door de wanproducten, waarmee ònze maatschappij, uit winstbejag, overladen is. (Bedenk bijv. wat bazars, cinema's e.d. ons toonen).
Bij afwezigheid van deze degenereerende invloeden, zijn deze jongens niet bedorven; integendeel, door excursies naar musea